Piet Hein en de Zilvervloot

Piet Hein, Piet Hein,
Zijn naam is klein,
Zijn daden bennen groot:
Die heeft gewonnen de Zilvervloot!

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Piet Hein en de Zilvervloot'

  JURYLID 1 – ADRIAAN BUIKS Mooi uitgevoerde wagen, breed kleurenspectrum. Rondom wel verschillend in levendigheid (rechts met gezicht levendiger). Muziekkeuze goed. Beweging van de schepen goed weergegeven. Figuratie beperkt, voegde niet zoveel toe. Detaillering goed gelukt. Onderwerpkeuze wat aan de traditionele kant.

  JURYLID 2 – LAURENS VERSPUIJ Beweging van de boten is prachtig. Mooiste element van de wagen. De boten zelf zijn wat mij betreft te klein uitgevallen om te overtuigen. Weggewerkt in het boek (dat maakte de wagen nog origineel) en te onzichtbaar gemaakt. Wagen doet massief aan. De wagen vind ik is te veel gesloten. Te weinig inkijk. Het onderdeel munten is wat te stijf uitgewerkt. De boten zou je moeten horen rinkelen op de golven van het zilveren geld. Kortom: een wagen met weinig overtuigingskracht voor mij.

  JURYLID 3 – GERDIEN NIJBOER In eerste instantie zie je een enorme lijst met een boot. Door de beweging komt hij echt aan gevaren. Heel gaaf. En het blijft je verrassen. De lijst blijken boeken te zijn. En op de rug van de boeken staat Piet Hein afgebeeld. En aan de andere zijde het logo. Het vertelt een verhaal en dat trekt kijkers. Wat mij erg stoorde waren de kinderlijk getekende wolkjes. Ik had ze niet gemist. De details op de schepen zijn mooi gemaakt. Wat mij ook op viel, is dat er bij jullie opvallend weinig uitval was. Ondanks de bewegende delen. Ook werken jullie heel secuur en schoon. Slim dat jullie voor een houten ondergrond hebben gekozen. Dat maakt de wagen krachtig. En zet de aandacht op de juiste plek.

  JURYLID 4 – HARRY VAN DEN BROEK De beweging spreekt tot de verbeelding doordat deze ingepakt is in het verleden middels de boeken. Het verborgene, de schepen varen als het ware zo de boeken uit. Onderwerp (Piet – Heijn) interessante keuze ook omdat het iets vertelt over onze geschiedenis. Ik miste het (zilver)wit van de zilvervloot aan de binnenkant dan waren de schepen er nog sterker uitgekomen. Mooi decoratief tikwerk aan beide kanten van de buitenkant. Het zilver in de zilveren munten komt hier goed tot zijn recht.

  JURYLID 5 – RUDI PIERIK Algemene klassering 5e / Persoonlijke klassering 4e Voor de optocht mogen we altijd kort een glimp opvangen van de wagens op het tentoonstellingsterrein. Wat direct opvalt aan de creatie van Venomenaal is het gigantische formaat. Op afstand is de creatie prima leesbaar, maar in de smalle straatjes van Vollenhove is het lastig te overzien wat er allemaal aan je voorbij trekt. Dit wordt mede veroorzaakt doordat het verhaal zich in het boek afspeelt, maar er te weinig transparantie is om het te zien. Mij bekruipt het gevoel dat de groep te veel heeft willen laten zien, maar soms geldt: ‘less is more’. Op de creatie is gebruik gemaakt van veel verschillende soorten alternatieve materialen. Durf hier te kiezen zodat je meer rust creëert in het toch al drukke totaalplaatje. Daarnaast is de keuze van het materiaal niet altijd gelukkig uitgevallen. Zo doet de boekenplank modern en goedkoop aan, en steekt het zilver in de muntstukken en kaften koud af. Begrijp me niet verkeerd, alternatief mag, maar blijf kritisch naar de materiaalkeuze. De detaillering in de schepen middels houten luikjes en masten is bijvoorbeeld wel helemaal top. De beweging van het schip in combinatie met de golven geven het gevoel van varen, hetgeen erg knap is gedaan! De wagen zit verder netjes in de bloemen. De beoogde strikte scheidingen van kleuren zijn strak en de geleidelijke overgangen tussen kleuren verlopen vloeiend. Een prima prestatie in het laatste plakweekend. De figuranten voorafgaand aan de wagen vallen enigszins weg in het geheel. Probeer deze op te laten vallen door o.a. goed geluid en voldoende massa / een podium. Je moet het theaterstuk namelijk goed kunnen zien én horen. De aankleding is overigens prima gedaan.

  JURYLID 6 – AD DE BRUIJN Op zich een statisch totaalbeeld, wat aan de voorzijde voor een mooie omlijsting zorgt van de deinende schepen. In de optocht mooie aankomst van de deinende schepen. Zeilen hadden iets boller mogen staan. Wel was de golfbeweging bij het eerste schip erg goed. En een wagen die strak staat van het mooie, strakke tikwerk. De houten onderrand was erg storend en de wagen had die onderrand ook helemaal niet nodig.

  JURYLID 7 – ROB RIBBERS Een creatieve invulling van het ontwerp, die indruk maakt tijdens de optocht. Het gaan leven van het verhaal in de boeken is goed gevonden. De aanwezigheid van de boeken maakt echter wel dat de boten in het hart van de wagen grotendeels aan het zicht ontnomen worden. Leuk is het meebewegen van de golven met de deining van de schepen. Het knipwerk is strak en fraai uitgevoerd. Het gebruik van alternatieven is minder geslaagd. Het snijwerk op de munten was mooier geweest in knipwerk. De toepassing van laminaat als boekenplank is een misser. Dit strakke moderne uiterlijk past totaal niet in de verhaallijn. Een eeuwenoude eikenhouten plank was veel treffender geweest. Niettemin alles bij elkaar een prima wagen.

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Venomenaal - Piet Hein en de Zilvervloot (2017)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

   Venomenaal - Piet Hein en de Zilvervloot (2017) Foto Ontwerp Jury +