De Slangenbezweerder

Langzaam glijdt er uit verschillende vazen een indrukwekkende slang. Dansend op de beweging en muziek van hun oude meester. Als toeschouwer vergeet ik voor even de drukte van de markt en leef volledig mee met dit bijzondere schouwspel. Ik voel de spanning als een tinteling door het publiek gaan. Wordt hij gebeten? Houdt hij de slangen met de klanken van zijn mooie uit in bedwang?

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'De Slangenbezweerder'

  Dhr. A. Buiks mooie detaillering, veel te zien, goeie muziek . Figuranten vormden een levendige exotische markt. Beweging op de wagen wat beperkt: enkel de slangen bewogen, maar de slangenbezweerder zelf niet, wat jammer was. Blijft dan toch teveel een plaatje.

  Mw. D. Laarman Een vrolijk geheel met grote vazen voorop waar de slingers van o.a. dahlia’s het geheel mooi onderbreken. De slangenbezweerder is van opzij gezien wel erg lang en slank met heel grote voeten. Zijn ogen zijn top. De houten kisten met afbeeldingen vragen veel aandacht. De achterkant met de haan en druiven is mooi afgewerkt.

  Dhr. L. Verspuij Geen origineel idee. Slangen komen recht omhoog (is te simpel). Teveel onnodige figuratie. Te stijf uitgewerkt... de kisten (hoe mooi ook) maken het nog stijver. De Slangenbezweerder had voor mij het beeld moeten dragen, maar wordt een beetje uit de hoofdrol geduwd door alles wat er omheen nog staat opgestapeld. Aantal zaken zijn wel mooi uitgewerkt... bijvoorbeeld de haan achterop.

  Mw. G. Nijboer Uitwerking idee: De hele wagen is in verhouding met uitzondering van de druiven. Veel “kisten” gebruikt. Afwerking De slangen zijn heel mooi gemaakt met de zaden, alleen jammer de je het mooiste aan de binnenkant had waardoor dit niet goed te zien was. Ketting om de kruiken van geregen Dahlia’s en gips toeven waren al dor. Mooi detail, Broek riem gesp. Goed gevonden kralen / bamboe aan de onderkant van de wagen. Algehele indruk Jammer dat de slangen alleen omhoog en omlaag kunnen bewegen.

  Dhr. E. Ipema Mooi en duidelijk front, wel flets in kleur. Mooi gedetailleerde Cobra’s en een mooie markt. De achterzijde was wat saai. Had in het algemeen wat meer met kleurcontrast gewerkt en het totaalbeeld zou sterker geworden zijn. Prachtige afwerking aan de onderzijde.

  Dhr. R. Pierik Algemene klassering 8e / Persoonlijke klassering 8e Allereerst mijn complimenten voor de figuratie. De stoet aan kooplieden en lokale bevolking is een prachtige inleiding van de wagen. De geloofwaardigheid is groot, dankzij de grime, kleding en attributen. Maar naast mijn ogen worden ook de oren en neus geprikkeld, waardoor het tafereel nog intenser beleefd kan worden. De slangenbezweerder toornt hoog boven alles en iedereen uit en dit verantwoord de keuze van de titel helemaal. De beweging van de 3 slangen is ietwat stijf en het is eigenlijk te voorspelbaar geworden hoe het e.e.a. constructief gemaakt is. Deze voorspelbaarheid haalt ook de nodige spanning weg uit de wagen. ‘Dansend op de beweging en muziek van hun oude meester’, zoals in het programmaboekje wordt beloofd komt hier niet helemaal tot uiting. Verder is het redelijk logisch dat deze slangen naar achteren kijken, maar hierdoor wordt het vooraanzicht minder interessant. Het is een wagen met veel detaillering. Alternatief gebruik is hierbij in principe niet erg en kan zeker een meerwaarde zijn als je kijkt naar o.a. de prachtige ketting, kooi, riem, blaasstuk van de fluit en de franjes aan het kleed. Maar dankzij de grote houten kratten en kist neemt het alternatief te veel de overhand. Met bloemen op laatstgenoemde attributen was de balans beter geweest.

  Dhr. A. de Bruijn Ook hier geldt, thema al wel vaker in corso gezien. Uitvoering statisch en braaf. Lastig thema om er een spannende vertoning van te maken. Kijken naar slangenbezweerder zelf dan mag het anatomisch allemaal wel wat beter. Slangen kwamen wel erg snel tevoorschijn.

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Venomenaal - De Slangenbezweerder (2016)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

   Venomenaal - De Slangenbezweerder (2016) Foto Ontwerp Jury +