Versnipperd

In de moderne tijd waarin wij leven is duurzaamheid een steeds belangrijker aspect in de samenleving. Ook de recycling van verschillende materialen wordt steeds belangrijker en draagt zodoende mee aan een beter milieu. Zo gaan er bijvoorbeeld dagelijks vele documenten door de papierversnipperaar, van een geheel aan documenten blijven alleen nog maar enkele snippers over.

Vindt u dat versnipperen ook zo bi zonder?

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Versnipperd'

  Mevr. L. de Haas – Yben
  Uitwerking idee: Compositie, mooi creatief ontwerp, zeer origineel Kleurenspectrum, prachtig gekozen, het waren echt lange stroken uit de papierversnipperaar Materiaalkeuze, prachtig in één kleur gehouden Figuranten, ­ Beschrijving corsowagen, door z’n eenvoud van kleur een heel mooie wagen Afwerking: Aanbrengen materialen, prima gedaan Weergave van de onderdelen, de stroken met “halve” letters vond ik mooi gevonden Oog voor detail, tekst in de stroken papierwas mooie vondst Algehele indruk: Indruk op afstand, mooi; door al die crème kleurige stroken, mooi door elkaar gevlochten. Idee en Uitbeelding idee, zeer origineel en creatief Herkenbaarheid, zéér Mobiliteit wagen, goed

  Dhr. M. Lensen
  Origineel uitgewerkt idee met een verrassende overgang van snipper naar bizon. De constructie is zichtbaar terwijl dat niet nodig is. Compliment voor de teksten die over de stroken leesbaar waren, geeft aan dat het aandacht heeft gehad. Door onderwerp (papier =wit) gevaar van saaiheid maar door onderwerp goed voorkomen. Oren van de bizon goed uitgewerkt. Een onderwerp als dit kan je sfeer geven door het gebruik van kleurenverlichting. Stroboscoop gebruik paste wel, maar de combi met sfeer miste ik (nu was het koel).

  Dhr. M. Hereijgers
  Zoals in het persoonlijke algemeen commentaar al aangegeven is, kent het Vollenhovense corso dit jaar geen slechte wagens. Ondanks het feit dat deze wagen door mij uiteindelijk het laagst beoordeeld is, geldt dat ook voor ‘Versnipperd’. Waren er in het verleden nog wagens met onbegrijpelijke thematieken en daaruit volgende onbegrijpelijke beelden, nu laat deze wagen zich prima begrijpen. De vormgeving van de bizons opgebouwd uit versnipperde papierstroken is aardig en creatief gedaan. Sommige stukken, met name rond de poten, kennen een heel interessant en doordacht lijnenspel. Ook het kleurgebruik is helder, overeenkomstig met hetgeen je van een wagen met als thema papier kunt verwachten. De versnipperaars tekenen zich hierbij door hun paarstinten goed af. Dat de wagen begrijpelijk is in wat je ziet, betekent niet meteen dat deze daarmee ook automatisch leesbaar is. Hoewel de vormen vaak kundig opgebouwd zijn uit stroken papier, blijven ze moeilijk leesbaar. Zeker in het middengebied, waar de twee koppen samenkomen vloeien de vormen samen, waardoor nauwelijks onderscheid te maken is tussen de twee beesten. Hierbij wordt de wagen ook niet erg geholpen door de compositie. Een wagen met vormgeving, die uit kleine onderdelen bestaat, kan uit een heldere compositie zijn leesbaarheid halen. Hierbij kan het beeld opgebouwd worden vanuit enkele herkenbare punten van waaruit de toeschouwer het gehele beeld kan opbouwen en lezen. Echter komt de wagen met de rug van een beest aan. Hierbij is niet echt een duidelijk referentiepunt van waaruit het beeld verder opgebouwd wordt, het blijft dus steeds net te veel zoeken om de totaalvorm in je op te nemen. Ook de keuze voor de bizons en de samenhang met papier komt niet logisch over. De woordspelling met daaruit volgend de keuze voor bizons vanuit het woord bi­zonder is daarmee echt te ver gezocht. Nergens wordt bij het zien van het beeld duidelijk wat de relatie is tussen papierversnipperen, bizons en bijzonder. Door deze verwarring is de toeschouwer te veel bezig dit vraagstuk op te lossen in plaats van het – wat moeilijk – leesbare beeld in zich op te nemen.

  Dhr. P. Bastiaansen
  Twee bizons, met de koppen naar elkaar toe, uitgewerkt in papierstroken van documenten die zojuist door de papierversnipperaar zijn gehaald. De uitwerking is vrijwel geheel in zwart­wit, met veel nadruk op fijne details in de halve letters die op de strookjes papier staan. Van de teksten zijn nog slechts losse flarden te lezen, precies zoals de bedoeling is van de papierversnipperaar. De bizonlijven zijn op zichzelf knap uitgewerkt in stroken papier. Dat valt nog niet mee. Maar vooral hun koppen missen karakter, vooral vanwege die papierstroken. Je ziet eigenlijk niet goed wat ze aan het doen zijn. Daardoor mist de wagen spanning. Een flink minpunt is de onduidelijkheid van het idee. Het verhaal in het programmaboekje gaat over recycling en milieu, maar een papierversnipperaar heeft daar helemaal niets mee te maken. Vervolgens gaan we via een woordgrapje ‘bi zonder’ naar bizons, maar wat dat allemaal met elkaar te maken heeft, is mij niet duidelijk geworden. Ook daardoor laat de wagen een wat onbestemd gevoel achter, een flink vraagteken.

  Dhr. M. Wijlaars
  ­

  Mevr. D. Laarman
  Idee perfect. De tekst lezend wist ik niet hoe jullie dit gingen uitwerken. Er is duidelijk goed over nagedacht en veel werk verricht. Al die tekst op die snippers papier. De onderkant was mooi, ik vind de bovenkant druk en te wit/zwart. Je probeert wat te lezen maar door de hoeveelheid lukt dat niet. De kleur is saai. Ik weet meestal is versnippert papier zwart/wit maar dat geeft geen variatie en komt de uitstraling niet ten goede.

  Mevr. H. Theunissen
  Compositie: Om zo iets eenvoudig toch biZonder te maken er veel met details gewerkt Kleurenspectrum: erg goed een wit ogende wagen, met toch een erg goed leesbaar schrift Materiaalkeuze: goed Beschrijving corsowagen: zoals boven staat niet voor iedereen herkenbaar, maar met vernuft gemaakt de bizons waren erg mooi Aanbrengen materialen: goed en erg netjes Weergave onderdelen: de letters waren goed leesbaar, en het mozaik erg moooi Indruk op afstand: Heel apart, trok je aandacht, deze wagen vroeg om hem beter te kijken Idee: heel goed Uitbeelding idee: zeer vernuft bedacht Herkenbaarheid: dit zou voor veel mensen moeilijk zijn, maar voor mij zeer appart Mobiliteit wagen: Zeer goed

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Fulnaho - Versnipperd (2013)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

   Fulnaho - Versnipperd (2013) Foto Ontwerp Jury +