Schipbreuk

Het anker werd gelicht, de koers die was bepaald. De zeilen werden gehesen, de lading reeds aan boord gehaald.

Volgens het kompas werd er gevaren, richting een ver oord.

Het weer ons niet gezind, en onze reis verstoord. Schipbreuk werd geleden, einddoel niet behaald. Het kompas dat is gebleken, heeft compleet gefaald. Stormachtig averij geleden, daartegen geen enkel schip bestand.

Midden op zee, te midden van onze lading, zijn wij hier gestrand.

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Schipbreuk'

  Dhr. M. Hereijgers: Helaas is er geen ontkomen aan om de geringe originaliteit van het beeld aan te stippen. Een schipbreuk biedt aanknopingspunten voor een verfrissende uitwerking, maar de gekozen uitwerkingsrichting bij deze wagen ligt erg voor de hand. Het beeld zet volledig in op drijvende voorwerpen in combinatie met mensfiguren die vechten om niet onder de gesuggereerde waterspiegel te verdwijnen. Maar voor een wagen die bijna volledig inzet op mensfiguren is het een teleurstellende constatering dat er eigenlijk geen één je echt raakt. De gezichtsuitdrukkingen lijken onder een laag bloemen verloren te zijn gegaan, waardoor correcte anatomie en expressie vervagen. In die zin komt de gedachte aan ‘Mijnwerk’ van 2 jaar terug weer boven drijven. Deze wagen leed exact aan hetzelfde euvel. Ook in de kledij van de figuren ontbreekt het aan verfijning om echt tot leven te komen. De compositie is gebaseerd op een leuk uitgangspunt, van de straat als denkbeeldige waterspiegel. Ten opzichte van deze spiegel loopt de wagen schuin op. Daarbij is wel het gevoel dat deze te lang laag blijft, waardoor met name de 2 wagen in het vooraanzicht nauwelijks een rol speelt en de wagen wat massa mist. De voorwerpen in het water zijn goed gemaakt en kennen een goede detaillering. En ook in inkleuring zijn ze logisch. Het zijn dus vooral de mensfiguren waar de tekortkoming zit. Nergens grijpt de wagen je, om je onder te dompelen in de ellende van een schipbreuk.

  Mw. B. Rijnberg: EERSTE INDRUK: Dynamische compositie, laag naar hoog. Jammer van de gezichtsuitdrukking, anatomie klopt niet. Drie onderdelen, groots! AFWERKING: ogen zijn klein in verhouding, juiste anatomie is moeilijkheid bij deze wagen. Lippen deel 3 andere kleur dahlia kiezen. Koord van de jurk steekt erg af van de materialen. Paarse Dahlia slechte staat. UITWERKING IDEE: kleine muis bij de kist, detail is leuk. De knopen zijn netjes en gedetailleerd gemaakt.

  Mw. L de Haas: Groot, compact geheel. De 3 onderdelen vormden één geheel. Ontwerp getuigd van LEF! De kleuren waren zeer goed gekozen, ook evenwichtig, mooi verdeeld. Materiaalkeuze was prima ook van knopen, bril, gespen en sieraden; mooi alternatief materiaal. Menselijke figuren waren in houding ook echt aan het vechten en straalden hulpeloosheid uit. Prima in detail afgewerkt. Veel onderdelen vormen één geheel. Vechten voor je leven en de hulpeloosheid straalt er vanaf. MAAR: waar het bij deze wagen mis gaat, zijn de gezichten. Niets is moeilijker weergegeven dan menselijke mimiek. Nu deed het afbreuk aan het geheel; het was te bepalend; negatief. De menselijke gezichtsuitdrukking werden gedrochten... zo jammer van alle er in gestoken energie en tijd. Het idee was zeer goed, maar jammer van de anatomische missers.. maakte deze wagen daarom niet de winnaar. De mobiliteit van deze wagen was geen probleem, en dat is knap voor deze grote constructie. Erg netjes!

  Dhr. L. Verspuij: Tonnen geven het gewenste drijvende effect. Mooie opbouw naar boven. Water zou nog meer mogen spreken (te plat voor een woeste zee). Goede keuze om niet het hele wrak / schip te laten zien. Hier is de kunst van het weglaten goed toegepast. De mast geeft een dramatisch mooi effect. Mooi gedragen muziek. Kostuums goed uitgewerkt.

  Mw. G. Nijboer: Compositie: S peels Kleurgebruik: K leur in vlakken. Mis verloop van kleur. Oranje/roze heeft de overhand. Details mooi uitgewerkt met de juiste materialen Beschrijving wagen: Angst Afwerking: H erkenbaar. Jammer dat het haar wel ‘verzopen’ langs het gezicht loopt, maar de jurk is nog mooi in de plooi. Mooi, zelfs manchet knopen. Kraag, jurk in lagen Algehele indruk: S peels. Goed gevonden. Duidelijk angst

  Dhr. A. de Bruin: Uitwerking idee: Compositie: z eer goed, de kunst van het weglaten, lengte van totale presentatie heeft zeker een meerwaarde Kleurenspectrum: g oed en helder Materiaalkeuze: d ivers en erg mooi Afwerking: Aanbrengen materialen: p rima uitgevoerd Weergave van de onderdelen: m et veel vakmanschap uitgevoerd Oog voor detail: m et zeer veel oog voor detail afgewerkt Algehele indruk: Indruk op afstand: d e pop op de 2 wagen had net iets hoger gemogen waardoor de totale compositie beter wordt, nu leek het dat er tussen wagen 1 en 3 een groot leeg stuk in de presentatie zat Idee en Uitbeelding idee: a natomie in zijn totaliteit van alle personen liet heel veel te wensen over, waardoor totale indruk van de wagen toch een stuk minder wordt Mobiliteit wagen: g oed

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Stark Wark - Schipbreuk (2015)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]