Sons de la Mer

(Klanken van de zee)

Een speelse wind

maakt klanken op het water

glijdt als muziek door de zeilen

daar waar een schip vaart

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Sons de la Mer'

  Mevr. L. de Haas – Yben
  Uitwerking idee: Compositie, mooie verfijnde compositie. Kleurenspectrum, goed doordachte kleurstelling. Materiaalkeuze, goed met zorg alles gedaan. Figuranten, mooie vissermannetjes, mooi door zijn eenvoud. Beschrijving corsowagen, mooie stijlvolle wagen. Afwerking: Aanbrengen materialen, met zorg gedaan, knoppen van violen van hout is fraai. Weergave van de onderdelen, in het ontwerp mooi de golven, de “vioolboten” en zeilen uitgewerkt. Oog voor detail, metalen letters en notenbalken prachtig uitgewerkt. Algehele indruk: Indruk op afstand, wekte al indruk op afstand, zeilen met notenbalken zijn fraai. Idee en Uitbeelding idee, origineel idee om klank, muziek en water op deze wijze te verbinden. Herkenbaarheid, zéér. Mobiliteit wagen, goed.

  Dhr. M. Lensen
  In de overall rangschikking naar mijn idee ietwat ondergewaardeerd want het is gewoon een fantastische wagen. Een sfeervol geheel, teder en gewoon een mooi plaatje. Klassiek tafereel en strak afgewerkt, open constructies als fokzeilen hetgeen een “luchtig” geheel geeft met de details in de grootzeilen. Violen realistisch weergegeven als zeilboten op een golvende zee, keurig!! Ook het uitwerken van de zeilen twee verschillende taferelen (notenbalken en figuren) geeft aan dat er aandacht aan is besteed. Zo weinig verbeterpunten om aan te geven vanuit mijn perspectief.

  Dhr. M. Hereijgers
  Klanken van de zee vertaald in zeewaardige violen. ‘Sons de la Mer’ is in mijn persoonlijke uitslag geklasseerd op de achtste plaats. Vanaf deze notering krijgen de sterke en goede punten van een wagen meer en meer de overhand op de eventuele onvolkomenheden. ‘Sons de la Mer’ is een wagen die opvalt door zijn ingetogenheid en lieflijkheid. Een fijne, subtiele wagen, haast poëtisch van opzet, die erg inspeelt op de emotie. Een wagen waar qua verschijningsvorm eigenlijk niets mis mee is. De figuranten die de 3 scheepsjongens uitbeelden beantwoorden in aankleding en gevoel precies bij de sfeer van de wagen. De vormgeving van de violen is behoorlijk. De zeilen zijn erg fraai gemaakt – met zeer strakke muzieknoten ­ en spelen subtiel met open en dichte vlakken. Goede vondst van de noten binnen een zwart frame, dit werkt enorm goed samen met de muzieknoten op de dichte vlakken. Ze geven een mooie extra laag aan de wagen en creëren volume, maar blijven toch transparant. Dezelfde verfijning zit ook in de silhouetten op de zeilen, waar een spel van verschillende soorten zwarte dahlia’s gemaakt is, complimenten! De golven van de zee zijn degelijk gemaakt, maar hadden wat dynamischer en daardoor interessanter gekund. Dit vertaald zich ook terug in de compositie van violen die op deze golven liggen. Deze liggen in vrij vlak ten opzichte van de schuine lijn en vertonen daarmee ook weinig spanning. Waarom deze wagen uiteindelijk niet hoger in de uitslag komt, heeft met name te maken met de geringe impact die teweeg wordt gebracht. Van lieflijke thema’s is het begrijpelijk dat deze subtiel en ingetogen blijven. Maar op een of andere manier blijft het beeld hangen in mooi en zorgvuldig gedaan. Het maakt helaas geen dusdanige emoties los, die echt aangrijpend zijn. Daardoor blijft een flinke sprong in de uitslag uit.

  Dhr. P. Bastiaansen
  Hele ingetogen, subtiele wagen van Rataplan, Sons de la mer. Drie violen in de rol van boten varen over de golven en produceren de klanken van de zee. Het ontwerp is esthetisch (zowel wat betreft oog als oor), netjes uitgevoerd, gebalanceerd in de kleur, die eenvoudig maar doeltreffend is. Vooral prachtig zijn de teksten en muzieknoten in uitgesneden ijzer, een lust voor het oog. En toch weet de wagen niet lang te boeien. Daarvoor is het allemaal net niet spannend en verrassend genoeg. De violen als boten zijn weliswaar een leuke vondst en het is nog goed gedaan ook, maar het levert een compositie op die wat lomp en saai is. De compositie is simpel oplopend en de violen willen maar geen geloofwaardige boten worden, omdat ze te veel op het water liggen. De golven zijn een beetje rare krullen (hoewel zoals gezegd wel goed en doeltreffend ingekleurd). Kortom: een goede, ingetogen wagen die echter niet lang beklijft omdat het allemaal wat tam is.

  Dhr. R. Pierik
  Klanken van de zee. Een kleine mooi afgewerkte wagen. Een drietal violen voorzien van zeil, roer en anker glijden soepel door het water. Alle bemande bootjes zijn duidelijk in één oogopslag te zien, dankzij de opbouw van laag naar hoog. De bloemen en alternatieve materialen zijn met veel zorg en aandacht bevestigd. De keuze om het ene zeil transparant te laten met muzieknoten en het andere dicht te maken en voorzien van knipwerk pakt goed uit. Een wagen waar op zich weinig op aan te merken is, behalve dat er te veel op ‘save’ is gespeeld, waardoor de nodige spanning ontbreekt.

  Combi A. Ringerwöle & R. Flier
  Uitwerking idee
  Compositie: goed, zee wat grof weer gegeven, alzijdigheid had beter gekund door een van de schepen naar de andere zijde te laten varen Kleurenspectrum: goed Materiaalkeuze: relatief veel staal "bij materialen" Figuranten: figuranten op de wagen passend bij het onderwerp Beschrijving corsowagen

  Afwerking
  Aanbrengen materialen: goede afwerking Weergave onderdelen: water had duidelijk gemogen, beetje grof Oog voor detail: prima, materiaal staal wat prominent aanwezig in de mast en zeilen

  Algehele indruk
  indruk op afstand: goed, komt echt op je af en verlaat je weer. Je kan het gevoel krijgen dat het geheel echt langs vaart. uitbeelding idee: leuk, goed om de violen als schepen uit te beelden en de zeilen als blad muziek, goede uitbeelding van het idee. herkenbaarheid: Goede compositie goed herkenbaar mobiliteit wagen: goed

  Dhr. L. Verspuij
  Hele rustige, ingetogen wagen. Stijlvol. Mooie details: noten in zeilen, tableau op achterkant zeilen. Mooie omhooglopende compositie. Figuratie was simpel en doeltreffend. Het geheel deed wel wat braaf aan. Waren rustige golfjes. Een veilig ontwerp.

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Rataplan - Sons de la Mer (2014)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

   Rataplan - Sons de la Mer (2014) Foto Ontwerp Jury +