Opgevoerd

Gewoon is voor mij niet genoeg.
Standaard is niets voor mij.

Ik wil meer.
Ik wil sneller!

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Opgevoerd'

  JURYLID 1 – ADRIAAN BUIKS Tekst en verbeelding ervan kloppen met elkaar: de suggestie van snelheid en steeds meer snelheid willen door voortdurend sleutelen was zeker aanwezig. Goeie muziekkeuze, benzinedamp, beetje bewegende jas van de motorrijder. De weergave van onderdelen was vrijwel volledig in bloemen gedaan, terwijl mogelijk een materiaal als chroom (uitlaatpijp) nog wat suggestiever was geweest. Figuratie was een geinige toevoeging. De indruk op afstand was sterk. Ik vond ’t een wagen die op vrijwel alle punten wel klopte.

  JURYLID 2 – LAURENS VERSPUIJ Prachtig wiel dat hoog komt aanrijden. Echte eyecatcher. Hierdoor verdwijnt het gezicht van de motorrijder wat meer naar de achtergrond. Figuratie voegt niets toe (= storend). De muziek is wel van toegevoegde waarde. Wagen heeft snelheid, voor een belangrijk deel te danken aan de ‘actieve zit’ van de bestuurder. De wagen kijkt naar achteren hierdoor ook mooi weg. Wagen is een geheel. Motor had nog verder kunnen worden uitgewerkt / meer details. Kleurencombi is goed.

  JURYLID 3 – GERDIEN NIJBOER Wat een gaaf schouw spel. Je ziet van afstand dat er een motor aankomt. Goed in kleur, knalt lekker op de plekken waar het uit komt. En het trekt je de wagen in. Grote vlakken met dahlia’s. Maar daar zijn jullie slim mee omgegaan. Door ze op verschillende manieren te verwerken. Op rij of in verband. Ook de werkplaatsen in de motor zijn goed bedacht. De details met het logo, veters en de plooien in de kleren. Zijn goed uitgevoerd. Ook net dat leren bandje. Met de handschoenen geven met wat rust op de juiste plek. En de motorrijder heeft een goede kont! Goed bedacht zo en uitgevoerd. Lekkere muziek! (helaas kan ik daar niet op beoordelen) Tot slot, mooi gebouwd, de wagen constructie/onderstel, zwart spuiten, klaar.

  JURYLID 4 – HARRY VAN DEN BROEK Goed karakteristiek beeld van het onderwerp. Uitmuntend opgevoerde sfeer. Toepasselijk goed lawaai. Stinkend naar opgevoerde brommers. Het diagonale voorwiel en de nadrukkelijke houding van de motorrijder versterkt het totaalbeeld. De kleurencombinaties rood – oranje – zwart passen bij de kracht van opgevoerde onderwerp. Ik vond het niet storend dat de opgevoerde brommers voor de wagen uit gingen, het gaf een vitale sfeer.

  JURYLID 5 – RUDI PIERIK Algemene klassering 4e / Persoonlijke klassering 7e De ronkende brommers met de smoezelige figuranten en hun gereedschap leiden de creatie fraai in en zorgen er voor dat de juiste sfeer op de weg wordt gezet. De voorkant van de wagen is imposant te noemen, maar hier is echter ook wel het een en ander op aan te merken. De belijning van het opgevoerde voertuig zijn vaak niet altijd even strak en recht. Daarnaast is het jammer dat de crosser niet over zijn stalen ros heen kan kijken, zodat de creatie interessanter wordt bij het aanrijden. Het gezicht in volledig alternatief materiaal is verder prima uitgevoerd. De keuze om geen roze en paarse dahlia’s in de creatie te verwerken is prima, want op deze manier ontstaat er een mooie eenheid. Het fel, bijna chemische geel in de uitlaat en banden trekt echter onnodig de aandacht op punten waar dit niet nodig is en hierdoor verdwijnt toch een beetje het nostalgische karakter. De vormgeving van de kleding zorgt voor de nodige snelheid, maar anatomisch klopt het niet helemaal. Muziek is juist gekozen en versterkt het plaatje.

  JURYLID 6 – AD DE BRUIJN Een stoer ontwerp, mooie krachtige houding, mooie vorm, wel jammer dat in de optocht de motorrijder niet met zijn gezicht boven het voorwiel uitkomt. Alleen in kleur had hij wat krachtiger gekund en een aanvulling met chroom of iets in die sferen had met veel stoerder kunnen maken. Als we het hebben bij oog voor detail, zien we enerzijds hele mooi veters, maar anderzijds losse onderdelen die helemaal niet in verhouding zijn met de totale motor.

  JURYLID 7 – ROB RIBBERS Het idee vraagt om snelheid in het ontwerp. Dat is goed gelukt. De houding van de coureur en de wind in de jas geven het gevoel van snelheid. De compositie met het steigerende voorwiel versterkt dat gevoel. De toevoeging van de figuranten op de brommers geven tevens invulling aan de rebelse kant van het idee en het vrijheidsgevoel dat daarbij hoort. De keuze voor alternatief materiaal voor de kritieke onderdelen als handen en aangezicht passen in de voorstelling. Bij nader inspectie blijkt echter wel dat de schuinte in de voorstelling wel geleid heeft tot een paar afwijkingen. Als het beeld van motor horizontaal gezet wordt, valt op dat de gehele voorvork, het stuur en de koplamp veel te ver achterover staan. De achterlamp schijnt daarin tegen te ver naar onderen, net als de titelplaat op de tussen frame en voorwiel. Deze laatste staat zelf zover voorover dat deze zich in de grond zou boren als het voorwiel op de grond zou staan. Verder had het kleurgebruik en de detaillering van het motorblok wellicht meer uitgediept kunnen worden. Schoonheidsfouten, maar niettemin een prima ontwerp met een geslaagde uitvoering.

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Rataplan - Opgevoerd (2017)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]