Kieker-Jan

Kieker-Jan, Kieker-Jan is een held. Kieker-Jan, Kieker-Jan jaagt de vogels van het veld.
Kieker-Jan laat zich niet kisten Kieker-Jan is sterk.
Weer of niet, dag of nacht, altijd aan het werk. Kieker-Jan, Kieker-Jan
Ja en weet, alle vogels hadden respect voor Kieker-Jan en ze aten alleen maar de zaadjes buiten zijn gezichtsveld. Behalve de Ravenbende onder leiding van sigaren Sjaak die gingen gewoon op hem zitten en staken hem de gek aan.
Ja wat moest ie doen, wat moest ie doen, hij was maar n vogelverschrikker. Maar hij vertrok geen spier.

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Kieker-Jan'

  Dhr. A. Buiks Op zich mooie wagen, goed kleurgebruik, zeer verzorgde en gedetailleerde weergave. Maar ook weer een wagen waarmee het publiek zich niet zozeer identificeert, roept geen emoties op. Is een (zonder meer mooie) afbeelding.

  Mw. D. Laarman De tekst lezend verwacht je een zichtbare vogelverschrikker maar die is niet direct te zien, die wordt passerend duidelijk zichtbaar. Doordat er veel verschillende kleuren zijn gebruikt is het geheel onrustig en grof. Jammer dat er uit de mouwen niet langer graan is verwerkt nu is de ronde schijf hout een strak einde. Jullie mogen andere materialen gebruiken daarmee hadden de bladeren van de maiskolven ook mooi beplakt kunnen worden, zelfs wel met bladeren van de maïsplant. De ondeugende raven zijn grappig als die hadden kunnen bewegen was dat de blikvanger geweest.

  Dhr. L. Verspuij Geen origineel thema. Beetje cartoonachtig uitgewerkt. Maiskolven zijn weelderig over ondergrond gedrapeerd (= goed). Mais zelf is wat eenvoudig uitgewerkt. Te weinig textuur. Armen van Kieker-Jan zijn te dik. Lappen lijken er teveel opgeplakt, komen niet los / te netjes. Stro steekt te weinig uit. Kleuren werken goed. De kleur van de jas + het geel van de mais werkt versterkend. Als de wagen naar je toe kwam rijden was niet goed zichtbaar wat eraan kwam, Kieker-Jan stond teveel op 1 lijn met het onderstel.

  Mw. G. Nijboer Uitwerking Idee Het eerste wat opvalt is de houten schijf, grote vlakken dahlia’s gebruikt. Mais goed herkenbaar, zit beweging in. Opgenaaide lapjes en de sigaar van de kraai zijn goede details Pompoenhoofd met hoed komt niet uit qua kleur, te weinig contrast onderkant hoed had donkerder moeten zijn. Er missen donkere schaduwlijnen die de tekening scherper maken, het is een flets geheel. Afwerking Veel open dahlia’s en onzorgvuldig geplakt. Algehele indruk Onderwerp goed herkenbaar maar flets in kleurgebruik.

  Dhr. E. Ipema Een wagen met prima verhoudingen en een leuke knipoog. Mooi volgebouwd maar wel met een paar minpunten. Het groen van het land mist, beetje eenzijdige materiaalkeuze en wat meer aandacht voor detail. Goed afgewerkt!

  Dhr. R. Pierik Algemene klassering 11e / Persoonlijke klassering 9e Kieker-Jan, Kieker-Jan is een held. Kieker-Jan, Kieker-Jan jaagt de vogels van het veld. Kieker-Jan laat zich niet kisten. Kieker-Jan is sterk.... ......... Na het lezen van het volledige, triggerende verhaaltje in het programmaboekje word ik toch wel héél nieuwsgierig naar de creatie van Excellent. Wat zal ik aantreffen in de straten van Vollenhove? Hoe zullen de vogelverschrikker en de ravenbende zijn uitgebeeld? Helaas komt mijn verwachting niet helemaal overeen met hetgeen ik op de weg zie staan. Eén van de hoofdfiguren sigaren Sjaak en zijn bendeleden hebben niet de aandacht gekregen die zij verdienen. De raven verdwijnen enigszins in de qua volume imposante wagen. Waarom de armen van de Kieker-Jan bijna horizontaal geplaatst en niet overdreven diagonaal omlaag naar voren gericht waardoor e.e.a. beter zichtbaar en speelser wordt? Daarnaast waren de vormgeving en afwerking van de vogels niet sterk genoeg, niet sterk genoeg om de wagen te dragen. Minder belangrijke zaken als de maiskolven daarentegen weer prima. Mijn advies naar volgende jaren is om de juiste prioriteiten te stellen en hoofdzaken te scheiden van bijzaken. Al met al een kleurrijke vrolijke creatie.

  Dhr. A. de Bruijn Leuk vrolijk idee, uitwerking van de vogelverschrikker was misschien wel te mooi, had wat ruiger gemogen, zoals, jas te rond, rafeliger hoed, lappen op de jas wat losser, stro op meer plaatsen uit de pop etc. Vreemde muziekkeuze. Maar wel enkele heel mooie weergaven van het veld eronder.

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Excellent - Kieker-Jan (2016)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]