Helemaal Koekoek

Helemaal koekoek: alle gekheid in een klokkie!!

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Helemaal Koekoek'

  Dhr. M. Hereijgers: Het uitbeelden van koekoeksklokken blijkt de laatste jaren in corsoland plots een gretig thema voor ontwerpen te zijn. Als ieder ontwerp zijn eigen interpretatie aan het thema geeft, hoeft dit zeker geen bezwaar te zijn. Ook Fulnaho onderscheidt zich hierin voldoende. De wijzerplaat, de snel draaiende tandwielen daarachter en de koekoek die achter de deurtjes te voorschijn komt. Het komt over als een rijk geheel, hoewel het ook weer niet verrast. Waar het ontwerp echter verder in doorgevoerd had kunnen worden, is de vertaling van dit concept naar het beeld. Het vooraanzicht heeft voldoende belevingswaarde, maar in het zijaanzicht wordt aan spanning ingeleverd. Er is door het licht vervormen van de vlakken een aanzet gedaan tot een meer dynamische compositie, maar uiteindelijk blijft de vormgeving van het ‘vogelhuisje’ toch vrij statisch. De inkleuring is daarbij wel verzorgd, maar ook deze weet geen extra spanning te creëren. De bloemen en de verschillende vogels maken het geheel speelser, al zijn de vogels dan weer niet bijzonder vormgegeven. Bij de opstelling van de vogels gaan de gedachten trouwens even terug naar onder andere ‘Pronkstuk’ van Stark Wark vorig jaar. Geen zwaarwegende vergelijking, maar misschien wel een bevestiging van de geringe verrassing die het ontwerp oproept. Net wanneer je denkt het hele beeld gelezen te hebben, komen er plots enkele figuranten te voorschijn. Duidelijk zijn deze ook ‘helemaal koekoek’, maar echt mengen in de rest van het beeld doen ze niet. Ze vormen hooguit een accent, maar absoluut geen integraal onderdeel van het totaalconcept. Helaas bleef de spanning uit, iets wat juist in een dergelijk thema uitgebuit had kunnen worden. Wanneer de vormgeving en figuratie in het extreme waren doorgetrokken zou dit zorgen voor een compleet doorgedraaide wagen.

  Mw. B. Rijnberg: EERSTE INDRUK: Veel beweging op de wagen, kan ook concurreren met elkaar. Vrolijk geheel. Bloemenpracht aan de achterzijde van de wagen, netjes. Niet verrassend qua opbouw van de wagen. AFWERKING: De vogel die naar buiten komt valt minder goed op, meer kleuren toepassen, contrast zoeken .De vogels moeten ‘juweeltjes’ zijn om naar de kijken, meer details toevoegen. Schade op sommige plaatsen, afgevallen dahlia’s. Sierlijke krullen als details op de klok, netjes gedaan. UITWERKING IDEE: Op deze wagen kan je ook erg goed afwisseling zoeken in andere plantaardige materialen dan dahlia’s. De kleuren zijn veilig gekozen, warme tinten. Mag meer lef in kleur assortiment. FIGURATIE: De figuranten maken er een ‘feestje van’. Vrolijkheid staat hier voorop.

  Mw. L de Haas: Schitterende compositie, zeer evenwichtig, mooie verdelen van alle onderdelen. Prachtige kleurstelling, maakt het geheel extra warm. Het klokkie had inderdaad alle gekheid. Er was veel zien en te beleven. De afwerking was perfect! Prachtig uitgewerkt. De mooie kleurstelling op de vogels en bloemen kwam extra naar voren. Ik word er blij van, dat er van een uitgekauwd thema als een koekoeksklok zoiets moois valt te maken. Koekoeksklok geluiden waren erg leuk.

  Dhr. L. Verspuij: Geen origineel idee. Klok is een beetje statisch uitgewerkt (uit elkaar gehaald). De radaren aan de voorkant werken wel. Mensen met vogelmaskers voegde niks aan de wagen toe. Bloemetjes mooi uitgewerkt qua vorm en kleur, maar stonden wel 'los' van de wagen.

  Mw. G. Nijboer: Compositie: G oede opbouw huis/klok. Geeft rust. In de binnenkant gebeurd van alles Kleurgebruik: W arm/koud. Hierdoor komt alles mooi tot zijn recht. De wijzer van de klok beschadigd de klok Beschrijving corsowagen: V eel te zien Afwerking: B loem met een meeldraad? Uurwerk mooi gedaan Algehele indruk: J e ziet dat ervan alles gaat gebeuren daar binnen in de wagen Goed gevonden. Speels uitgewerkt. Alle vormen zijn goedherkenbaar De wagen is prima mobiel. Alle bewegende delen ook mooi uitgevoerd

  Dhr. A. de Bruin: Uitwerking idee: Compositie: n etjes, maar wel braaf Kleurenspectrum: t e donker, teveel rood/ zwart. waarom witte ondergrond Materiaalkeuze: g oed F i g u r a n t e n : t e c a r n a v a l e s k . Afwerking: Aanbrengen materialen: N ieuw hout, oud gemaakt is te mooi Weergave van de onderdelen: S uper mooie gouden raderen Oog voor detail: R aderen lijken wel echt Algehele indruk: Indruk op afstand: g oed I d e e e n U i t b e e l d i n g i d e e : t e c a r n a v a l e s k Herkenbaarheid: g oed Mobiliteit wagen: g oed

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Fulnaho - Helemaal Koekoek (2015)

   Fulnaho - Helemaal Koekoek (2015) Foto Ontwerp Jury +