Opeengepakt

Op de meest onherbergzame plek op aarde, Antarctica, trotseren dicht opeengepakt de keizerspinguïns de ontberingen van kou en honger, om zeker te kunnen zijn van hun nageslacht.

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Opeengepakt'

  Mevr. L. de Haas – Yben
  Uitwerking idee: Compositie, zeer fraai staan ze daar, prachtig opeengepakt Kleurenspectrum, zeer evenwichtig en natuurgetrouwe kleuren Materiaalkeuze, zeer goed! ’t Is af! IJsschotsen waren mooi van vorm en kleur Figuranten, ­ Beschrijving corsowagen, een ontroerende massa... Afwerking: Aanbrengen materialen, met zorg gebeurd Weergave van de onderdelen, bewegende vleugels van de pinguïns zeer fraai Oog voor detail, die eierschalen waren heel mooi gevonden Algehele indruk: Indruk op afstand, ontroerend, zo lief....indrukwekkend gevonden Idee, Uitbeelding idee en Herkenbaarheid, deze 3 punten zijn tot 1 geheel samen te voegen, het was één geheel, de massa, zoals ze daar opeengepakt stonden op de ijsschotsen en het geluid van de snaterende pinguïns maakte het geheel af Mobiliteit wagen, goed

  Dhr. M. Lensen
  Complimenten voor de 35ste deelname! Zoals de titel al doet vermoeden; opeengepakt en dat vond ik persoonlijk wat minder, als de anatomie van dieren niet geheel correct is en ze staan dicht op elkaar wordt het gauw “veel van hetzelfde”. Misschien dat een “verdwaalde/ deels aparte” pinguïn er nog wat sjeu aan had kunnen geven. Door het gebruik van de hoogte maakte het nog wat pompeuzer, hetzelfde aantal op 1 niveau was misschien beter uitgekomen. Waarom licht op het lichaam van de pinguïn als je mogelijkheden hebt vanuit de basis. Voor sfeer heb je minder vermogen nodig en ook geen “dansende” spots achterop.

  Dhr. M. Hereijgers
  Een sterke wagen die uitblinkt op het punt van sfeer. Deze wagen vertegenwoordigt perfect het gevoel van dicht op elkaar staande pinguins in hun koude omgeving. Een bijzonder compliment gaat uit naar het geluid bij de wagen, dit geeft net het laatste zetje richting de geloofwaardige beleving van deze groep pinguins. De wagen bestaat uit een compositie van 2 lagen, waardoor de wagen nog voller gepakt kan worden. Erg goed is dat deze lagen een ­ ten opzichte van elkaar tegengestelde ­ schuine lijn kennen. Hierdoor ontstaat een erg fijn beeld, waarbij de pinguins steeds varieren in hoogte ten opzichte van elkaar, hetgeen de hoeveelheid van de beesten alleen maar meer laat zien. Een erg duidelijke structuur van de ijsschots die zich door zijn mooi vormgegeven ijs, in hoekige vormen, als baken van de wagen presenteert. De inkleuring van het ijs is ook erg overtuigend. De gekozen dahlia tussen de wit­zwarte pinguins werkte ook echt als ijs, waarin haast een vorm van diepte in waar te nemen is. De vormgeving van de pinguins is prima, echter missen de vormen en met name de lijven de verfijning om echt te overtuigen. Spelen met bijvoorbeeld kleur en textuur had de pinguins nog net iets meer op kunnen halen. Nu blijven het vooral steeds repeterende vormen, die in zichzelf niet verkeerd zijn, maar die nooit echt verschillende pinguins met karakter worden. Het geheel is niet uitermate origineel. Er zijn verschillende voorbeelden aan te wijzen van een grote groep pinguins op een corsowagen. Maar de wijze waarop de compositie buitengewoon goed uitgedacht is en klopt, de vormgeving prima is en het geluid de sfeer perfect uitdraagt, maakt dat deze wagen door de kwaliteit die het biedt net aan een persoonlijke top 3 is. Het plaatje klopt gewoon als geheel en dat is wat in essentie telt.

  Dhr. P. Bastiaansen
  Dit ontwerp heeft buurtschap Raamberg in Zundert al eens gemaakt in 1978. De compositie is hetzelfde, maar de uitwerking van Twee Nijenhuizen richt zich op de opeengepakte pinguïns. Er staan er dan ook veel meer op dan destijds bij Raamberg. De wagen zit goed in elkaar. De pinguïns zijn goed uitgewerkt, zowel in vorm als kleur, de gesloten compositie maakt de titel ‘Opeengepakt’ helemaal waar, het geluid is indringend en de detailuitwerkingen (de poten van de pinguïns en de eierschalen) zien er puik uit. Er is op de uitwerking niets af te dingen, maar toch kon de wagen me niet echt bekoren. Ik vond het gewoon niet zo’n spannend idee om pinguïns uit te beelden. Ik zag geen spanning, geen nieuwe invalshoeken, niets verrassends. Het levert geen nieuwe beelden op, in tegenstelling tot vorig jaar met Koinobori. Dat is jammer, zo laat een prima uitgewerkte wagen toch weinig indruk achter.

  Dhr. M. Wijlaars
  ­

  Mevr. D. Laarman
  Schitterend geheel. De opeengepakte pinguins en kleur gebruik geven de koude sfeer perfect weer. Het brengt direct een glimlach en duidelijk herkenbaar te weeg. Geluid passend, jammer dat er geen beweging te zien is. Weet zo geen mogelijkheid maar misschien ouders die hun jongen een visje toestoppen. Ik vraag me af waarom jullie de binnenkant van de vleugels van witte stof hebben gedaan? Het gladde katoen valt zo op en geeft geen verenpak weer. Deze creatie valt duidelijk in de smaak bij de toeschouwers en ik heb ervan genoten.

  Mevr. H. Theunissen
  Compositie: een opeen gepakt zooitje pinguings, die zeer slecht in kleur waren Kleurenspectrum: Waren zeer slecht in kleur Materiaalkeuze: Goed Beschrijving corsowagen: Een groep pinguings die opeengepakt bijelkaar stonden, niet in de juiste kleuren en wat ontzettend storend was, was dat de vleugels van de binnenkant niet waren afgewerkt Aanbrengen: materialen goed Weergave onderdelen: te dicht opeen Oog voor detail: een logge wagen Indruk op afstand: een aardige wagen maar dichterbij !!!!!!!!! Idee: is een ontzettend mooi idee Uitbeelding idee: dit was niet goed, wat minder pinguings, de groot naar kleine beesten beter in proporties Herkenbaarheid: Een aardige wagen die niet bij je blijft

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Twee Nijenhuizen - Opeengepakt (2013)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]