Spitsmuis

Het is druk op de wegen rondom Vollenhove, vooral nu, tijdens de “Corso”spits.
Het luidruchtige en hard rijdende verkeer gaat steeds langzamer rijden.
er ontstaat een file, en het verkeer veranderd in een muisstille stilstaande optocht.
Helaas duurt dit maar even…
de mensen willen naar huis, en zijn de file zat.
de irritatie slaat toe, en mensen beginnen te toeteren en te knipperen met hun lichten.
de muisstille optocht van net is een grote chaos geworden.
Het is wachten tot het verkeer weer in beweging komt.

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Spitsmuis'

  Dhr. M. Hereijgers: Een tiende plaats in het tweede jaar als volwassen corsogroep; dat is alle complimenten waard. Had ik vorig jaar nog het gevoel dat de stap naar de grote wagens misschien net te vroeg kwam, nu toont Geniaal aan dat ze volledig mee doen. En dan niet eens op basis van schaal, maar vooral op de geleverde kwaliteit. Ondanks dat het concept van ‘Spitsmuis’ misschien uit te leggen is als flauw, komt het beeld goed naar voren. De vormgeving van de muis is overtuigend, de bewegende staart is hierbij een leuk detail. De vormgeving lijkt perfect aan te sluiten bij de kwaliteiten van de groep. Dit is wat goed uitgewerkt lijkt te kunnen worden en dat blijkt dan ook! Waar de muis vooral in uitblinkt is de afwerking en inkleuring. De belijning tussen paars en zalm is zeer strak opgezet en geeft de wagen een goede, krachtige uitstraling. De auto’s zijn ook voldoende uitgewerkt, al zou extra verfijning in detaillering het totaalbeeld nog meer uitstraling geven. Het ondersteunende geluid met toeterende auto’s is logisch bij het beeld. De afwisseling met de radio en het filebericht ook. De liedjes – varierend van Frans Bauer tot Headhunterz ­ daartussen hebben waarschijnlijk de bedoeling van het representeren van verschillende individuen in de file, maar voor die verdieping voert dit idee te ver. Nu voelt het vooral als een te minime relatie met het gegeven van een radiouitzending en de sfeer van een file. Waar ruimte ligt voor verbetering is met name de compositie. Deze komt nog zwaar over. Het totaalbeeld lijdt onder de te compacte opzet. De muis ligt laag, waardoor de wagen wat plomp voelt. Ook de ruimte voor de auto’s, ondanks dat het een file laat zien, is wat te compact. Daardoor komt de beweging van de weg te weinig naar voren. Ondanks dat overheerst een positief gevoel. Met name over de progressie van de groep. In combinatie met een geleidelijke schaalvergroting zou het zomaar kunnen dat deze groep snel hoger in de uitslag terug te vinden is.

  Mw. B. Rijnberg: EERSTE INDRUK: bewegende kop en staart. Woord grap ‘spitmuis’, leuk bedacht! Toeterende geluiden AFWERKING: ‘kunst van het weglaten’, de planten zijn te minimaal, hier kun je het beter weglaten, het geeft geen duidelijke toevoeging aan de wagen. Ook de rietbundels voor en achter zijn jammer. De afwerking is een aandachtpunt voor deze wagen. Kale plekken op de wagen en niet alles sluit goed aan. UITWERKING IDEE: lavendel is een vreemd materiaal bij het thema. De paarse Dahlia is slechte kwaliteit, schade. Muis, spits! Origineel idee. Compositie is standaard, kijk naar meer dynamische opstellingen. FIGURATIE: figuratie kan meer theater maken, meer spel en uitdrukkingen geven.

  Mw. L de Haas: Prachtig en compact ontwerp. Mooi ontwerp: al die auto’s op die dikke lobbes van een muis. Mooie warme kleurstelling, ook goede verdeling van kleur. De muis vooral! Zeer fraaie kop van de muis, goede uitdrukking! De figuranten zittend in de auto’s waren wat stil zittend aanwezig, ze hadden buiten de wagen mogen hangen. Het geheel kwam naadloos overeen met de omschrijving. De materialen waren goed en zorgvuldig aangebracht. De auto’s lagen ook echt opgestapeld boven op de muis. Wel had er meer schade mogen zijn aan de auto’s. De muizenkop was zeer gedetailleerd uitgewerkt. Ook een mooi bewegende staart. Ook het idee was erg sterk; hoe bedenk je het!

  Dhr. L. Verspuij: Opening van de wagen is leuk. Leuke snuit van de muis! De muis zelf heeft een te bolle onderbuik. Muziek is er teveel bijgezocht (vlam in de pijp...), origineler was om alleen de fileberichten te melden. Goed dat in elke auto een figurant zat. Staart van de muis goed uitgewerkt.

  Mw. G. Nijboer: Compositie: G rappig bedacht. Maar geen rustpunt Kleurgebruik: V eel kleur. Te veel, je weet niet waar je eerst moet kijken. Materiaal keuze ook erg druk Beschrijving corsowagen: H eel veel te zien, te veel Afwerking: D ak van de auto’s aan de binnenkant niet bekleed. Algehele indruk: D ruk. ‘spits’ muis super bedacht. Spits over de spitsmuis Prima mobiele wagen

  Dhr. A. de Bruin: Uitwerking idee: Compositie: g oed, maar niet spannend Kleurenspectrum: m uis erg mooi van kleur, auto’s minder helder Materiaalkeuze: j ammer van de geschilderde teentje Figuranten: w el oké, maar was meer uit halen Afwerking: Aanbrengen materialen: w at is meerwaarde van div groene planten Weergave van de onderdelen: m uis erg mooi afgewerkt, autobandjes storend in geheel Oog voor detail: a utobanden met geschilderde velg erg storend Algehele indruk: Indruk op afstand: g oed Idee en Uitbeelding idee: a chterkant wagen niet helder, leuk bewegende kop extra toevoeging met licht en claxonneren Mobiliteit wagen: g oed

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Geniaal - Spitsmuis (2015)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]