Iditarod, sledehondenrace naar het noorderlicht

Groep: Nameless
Uitslag: 4e plaats (179.5)
Ontwerper:
 • Jeroen Berk
 • Aantal bloemen: 300.000

  Van Anchorage naar Nome
  Dag en nacht, dwars door Alaska
  Eén man en zijn honden
  Onder de kleurrijke gloed van het Noorderlicht
  De zwaarste race op aarde, de Iditarod Trail sledehondenrace

  Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Iditarod, sledehondenrace naar het noorderlicht'

  Mevr. L. de Haas – Yben
  Uitwerking idee: Compositie, prima, evenwichtig en natuurgetrouw, kreatief! Kleurenspectrum, schitterende verdeling Materiaalkeuze, positief opvallend detail waren de blauwe ogen van de Husky’s, daardoor waren het echte! Figuranten, ­ Beschrijving corsowagen, wat prachtig was, was de vertraagde beelden van de rennende honden. Zo lopen ook sledehonden. Afwerking: Aanbrengen materialen, zorgvuldig, de ijskleur was goed weergegeven. Weergave van de onderdelen, zeer goed, de opbouw en het noorderlicht waren mooi strak weergegeven. Oog voor detail, gezicht van de hondenmenner had meer in detail gemogen. Algehele indruk: Indruk op afstand, imposant, indrukwekkend als de wagen in beeld komt. Idee, en uitbeelding idee, zeer goed tot uitdrukking gebracht. Herkenbaarheid, zéér! Mobiliteit wagen, goed.

  Dhr. M. Lensen
  Sprak mij persoonlijk goed aan door combinatie van details, omvang, uitwerking emotie en lef qua bovenzijde. Het zorgde ‘s middags al voor een hoge verwachting voor de avond. Gezicht van man achterop had anders / strakker afgewerkt kunnen worden (skibril). Een wagen met deze samenstelling heeft geen figuranten nodig. Strak aangebrachte bloemen met goed kleurgebruik. Het bewegende noorderlicht was fantastisch en ook de rest van de wagen was goed egaal uitgelicht. Aan de achterzijde waren nog wat mogelijkheden geweest maar het ontbreken was niet storend met deze vertoning. De steden aan de zijkant hadden ook als lamp uitgevoerd kunnen worden.

  Dhr. M. Hereijgers
  Een erg gedurfde onderwerpkeuze om het mystieke Noorderlicht uit te beelden. Het uitbeelden van licht is in zichzelf al zeer complex, laat staan het uitbeelden van bewegend, kleurveranderend, noorderlicht. Deze keuze getuigt van lef en een hoog ambitieniveau. De wagen bestaat uit een boeiende compositie die in het vooraanzicht een basis in de vorm van een boog laat zien en in het zijaanzicht haast een stam is, waarop het Noorderlicht naar de voor en achterzijde van de wagen uitwaaiert. Deze basis is opgebouwd uit verschillende – strak getikte – landkaarten die de route van de race laten zien. De vormgeving is over het algemeen goed in orde. De boog en de suggestie van het landschap waar de sledehonden doorheen trekken zijn mooi geabstraheerd vormgegeven en consequent opgebouwd uit een opeenvolging van driehoeken. Ze geven goed het gevoel weer van een landschap onder sneeuw en erbarmelijke omstandigheden, hoe minimaal en abstract ook. De sledehonden en met name de persoon op de slee zijn goed weggezet. De man op de slee oogt echt bevangen door de sneeuw en kou! Het is jammer dat de beweging van de honden hierbij niet helemaal rijmt met de houding van sommige honden. Het Noorderlicht is origineel weergegeven. Met verschillende gekleurde, dansende balken is er een vorm gevonden om het Noorderlicht uit te beelden. Echter loopt het ontwerp hier tegen zijn grenzen aan. Waar de ambities veel verder reiken, blijft de uitwerking echter net te summier om een overrompelende indruk achter te laten. Daarvoor is het wat te miniem en te statisch en wordt de wagen nooit echt mystiek, hetgeen je wel bij het thema verwacht. Alle lijnen die het Noorderlicht uitbeelden zijn bijvoorbeeld even lang en bewegen daarbij net te weinig om echt te dansen. Daarbij verdient de ingenieuze aansturing met het ronddraaiende wiel met staalkabels wel een compliment. Deze zorgde voor het dansen van de kleuren, waarin het kenmerkende groen en blauw overigens ontbreken. Deze beweging was in zichzelf haast al interessant genoeg om naar te blijven kijken. Toch blijft het gevoel hangen dat door het niet halen van de hoge ambities de wagen niet volledig geslaagd is.. Met het niet geheel waarmaken van de ambities kan op twee manieren worden omgegaan. Dit kan zwaar aangerekend worden óf er kan gekeken worden naar het deel van de hoge ambities en kwaliteiten die wel ingelost worden. De kwaliteiten van de wagen zijn dusdanig aanwezig dat deze uitsteken boven de concurrentie. De paar genoemde minpunten en het niet geheel overbrengen van het gevoel van het Noorderlicht doen daar wel wat aan af, maar niet dusdanig dat er een andere wagen boven deze gaat. Zie het als een beoordeling van een turnwedstrijd, het is het samengaan van moeilijkheidsgraad en uitvoering en in dat totaal scoort deze wagen het hoogste. Daarmee toch persoonlijk winnaar, maar (helaas) geen perfecte wagen.

  Dhr. P. Bastiaansen
  Dit is wat je noemt een ontwerp met een hoog ambitieniveau. De ambitie is om de ontberingen van een sledehondenrace in de bittere kou uit te beelden, samen met het noorderlicht. Dat liegt er niet om. Allereerst de beweging: de honden schommelen op en neer om het rennen te suggereren, en bovenin bewegen verticaal geplaatste kokers op en neer om het noorderlicht uit te beelden. Beide bewegingen zijn technisch knap waarbij het noorderlicht de show steelt, het is een ingenieuze vondst om dat op deze manier met een enkele draaiende arm en een hoop kabels voor elkaar te krijgen. En daar ligt meteen ook het probleem: de techniek heeft de overhand, de beweging is niet functioneel. De honden rennen niet, ze schommelen. En ik zag geen ontbering, geen sneeuw, geen bijtende kou. Gewoon vrolijke honden. De enige die het wel koud had, die zelfs helemaal bevroren was, was de man achterop de wagen. Díe was wél goed. Ook de beweging van het noorderlicht kon mij niet overtuigen. ’s Avonds bij de verlichte optocht werkte dit ongetwijfeld beter, maar ’s middags deed het niet veel. De aandacht ging vooral naar de draaiende arm en naar de vele kabels, maar dat was nu net niet de bedoeling. In de straat zakte de wagen nog verder terug. De kleurstelling werkte een flets en vlak vooraanzicht in de hand. Ik zag geen bittere kou, geen weids poollandschap. Hij deed eigenlijk niet veel. Zoals gezegd: dit was een ontwerp met een hoog ambitieniveau. Deze is duidelijk gebouwd met maar één prijs in gedachten. Als dat lukt, dan ligt die prijs ook in het verschiet. Maar dat was deze keer niet het geval.

  Dhr. M. Wijlaars
  ­

  Mevr. D. Laarman
  Beweging bovenin is spannend en mooi, je blijft kijken hoe hebben ze dat gedaan. Aankomend mooi,kleuren geeft de koude sfeer goed weer. De staart van de honden en het gezicht van de man erg grof geplakt. B.v. de staart van de honden kan ook van pluimen van pampersgras. De kleding van de man vindt ik erg bont. De blauwe letters voorop steken te veel af. De achterkant is in verhouding met de rest statisch. Maar in het geheel is het thema prima uitgewerkt.

  Mevr. H. Theunissen
  Compositie: Dit is goed, want je ziet elke keer weer nieuwe details erg mooi en het Noorderlicht was perfect bedacht en uitgevoerd en de landkaart met de route was zeer goed uitgevoerd de menner was veelste klein in verhouding met de honden Kleurenspectrum: Niet goed, de eskimo was te bond, en de honden hadden wel in andere kleuren gemaakt kunnen worden en de ijsschotsen waren goed in kleur Materiaalkeuze: Deze was goed Figuranten: Deze wagen had zijn verhaal, er was geen toevoeging van figuranten nodig Beschrijving corsowagen: de anatomie van deze wagen klopt niet de eskimo is te klein, de honden niet goed gebouwd, dit zijn honden die spieren en body hebben, maar dat was niet te zien Aanbrengen materialen: Dit was zeer goed gedaan Weergave onderdelen: nogmaals het noordelicht perfect, de eskimo te klein, de honden te groot erg jammer Indruk op afstand: Heel mooi dat noorderlicht met die honden, maar dichterbij ....... Idee: Ontzettend goed, als men meer gelet had op de vormgeving Uitbeelding idee: het kwam er niet uit, zoals de eskimo had geen ijsschilfers op zijn hoofd de staarten van de honden leken niet op een staart Herkenbaarheid: Zeer herkenbaar Mobiliteit wagen: ook goed

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Nameless - Iditarod, sledehondenrace naar het noorderlicht (2013)

   Nameless - Iditarod, sledehondenrace naar het noorderlicht (2013) Foto Ontwerp Jury +