Last

Vermoeid en belast.
Ik kan het niet meer aan…

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Last'

  Dhr. M. Hereijgers: Een ezel bezwijkend onder zijn last. Als toeschouwer voel je meteen de last die de ezel door moet maken. De gebogen houding, de beweken poten, het zakken van nek en kop en het gebalk zorgen voor een overtuigende ervaring. Knap om in de beweging aardig dicht bij de realiteit te komen. Perfect is een te groot woord, maar meer dan voldoende is het zeker om overtuigend te zijn. De vormgeving van de ezel steekt ook goed in elkaar. Met name de kop is erg sterk gemaakt, maar ook in de poten en het lijf zijn nauwelijks onvolmaaktheden te zien. De inkleuring met brons, oranje en geel zorgt voor een warm beeld, waarbij je een gevoel krijgt van de zware omstandigheden waarin de ezel zijn last draagt. Het beeld kent een goede mate aan verfijning. Het leer en de gespen, de verschillende materialen (waaronder hout) in de last en de bloemstelen in de nek van de ezel. Datgene waaraan de cratie zijn naam ontleend, de last, is juist het onderdeel van de wagen die het minst uit de verf komt. Het had allemaal net wat zwaarder mogen voelen. Die beleving had de druk op de ezel verder en verder kunnen vergroten. Dit om nog meer spanning in het beeld gegeven. Toch is Klein Cuba heel ver gekomen in het wegzetten van sfeervol en overtuigend beeld.

  Mw. B. Rijnberg: EERSTE INDRUK: Fun factor, spreekt aan! Niet vernieuwend maar wel aansprekend beeld. AFWERKING: De gladiolen zijn vrolijk maar suggereren geen haar, haar moet afhangen en bewegen. Denk hierbij aan plantaardig materiaal als rietpluimen die je kan bundelen. De voorpoten van de ezel zijn niet in verhouding tot het lichaam. De graspollen (blauw) passen niet, het gaat hier om materiaal dat gekweekt is, kies voor natuurlijke graspollen, de ezel staat in een grasveld. Oogwimpers van de ezel zijn minimaal, mogen voller, zo spreken de ogen meer De kleur van de oogbol is relatief donker, donkere blik. UITWERKING IDEE: Gesloten vorm, er kunnen meer verrassingen in de wagen. De witte dahlia voor het ondervlak steekt erg af bij de warme tinten van de ezel en de bagage. Je kan hier ook kiezen voor een meer natuurlijke invulling.

  Mw. L de Haas: Mooi compact, prachtig één geheel. De kleuren waren zeer goed. Ook verdeling van kleuren compositie was prachtig. Materiaalkeuze was mooi. Sommige accenten van hout, het was hier en daar zeer functioneel. Treffender kan niet, Hij zakte echt door een te zware last door zijn hoeven. De balkende ezel geluiden maakt het alleen nog maar echter. De materialen waren goed en zorgvuldig aangebracht. Verrassend waren de gladiolen (de manen en staart van de ezel). Bij het andere materiaal paste het niet zó bij de rest maar ik moest er om lachen. Mooi bewegende kop, zelfs de vermoeiende oogleden vielen dicht. Ik kreeg echt met de ezel te doen. Door de algehele uitwerking van alles kwam het geheel erg goed over!

  Dhr. L. Verspuij: Kop van de ezel is het mooiste element van de wagen. Leuke details (haren onderaan de bek). Lijf is wat te plomp (met name in de kont). Door keuze houten bekisting oogde de wagen wat te stijf.

  Mw. G. Nijboer: Compositie: D uidelijk een ezel K l e u r g e b r u i k : ‘ v l e k k e r i g ’ v a n k l e u r . H e t s p r e e k t n i e t e c h t . H o u t v a n k i s t b r e n g t r u s t Beschrijving corsowagen: E norme ezel Afwerking: G ladiool goed gevonden, alleen de kleur? Algehele indruk: B ewegend hoofd en ogen gaan open en dicht. Super bedacht Heel herkenbaar Prima mobiele wagen

  Dhr. A. de Bruin: Uitwerking idee: Compositie: m ooie compositie, beest zit er helemaal doorheen Kleurenspectrum: m ooi passend Materiaalkeuze: h outen kisten niet mooi, ( te nieuw, te onnatuurlijk,) te mooi van vorm Afwerking: Aanbrengen materialen: g oed Weergave van de onderdelen: s torend waren de naden van de luiken in de wagen Oog voor detail: g ladiolen erg storend in totaal beeld Algehele indruk: Indruk op afstand: z eer goed Idee en Uitbeelding idee: l euk, beweging kop en nek erg goed, ook terug in rusthouding is prima bedacht, geluid heeft toegevoegde waarde Mobiliteit wagen: g oed

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Klein Cuba - Last (2015)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]