Hanenkam

Ik ben helemaal niet tam,
eigenlijk draag ik het liefst een grote hanenkam.
Dat komt mooi uit in het jaar van de haan.
Een mooie gelegenheid om hier eens helemaal los te gaan!

Foto's
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Hanenkam'

  JURYLID 1 – ADRIAAN BUIKS Tekst en verbeelding ervan kloppen prima met elkaar. Al met al een wagen met verrassende en geinige figuratie. Bijbehorende muziek goed ruig. Detaillering mooi gedaan onder andere met de aangebrachte buttons (over de Rolling Stones kun je discussiëren: die zijn nogal wat eerder dan de punk). Wagen in de loop van de middag wel wat beschadigd.

  JURYLID 2 – LAURENS VERSPUIJ Enorm sprekend gezicht. Mooi dubbelgebruik van de titel... goed vormgegeven op de wagen. Zowel de haan zelf, als de hanenkam en het rockjasje eronder. Door het verdwijnen en weer tevoorschijn komen van de figuratie blijft deze spannend. De figuratie doet verder een beperkt optreden. De hanenkam zelf is erg mooi in de kleuren gezet. Stoere wagen. Goed contrast tussen de kleuren van de hanenkam en het donkere van de jas. Jas heeft hele mooie details en siertikwerk.

  JURYLID 3 – GERDIEN NIJBOER Eigenlijk draag ik het liefst een grote hanenkam. Dan had de hanenkam in verhouding nog wel iets groter gekund! Wat mij als eerste opviel, was de enorme snavel. Ik kon in eerste instantie niet goed ziet dat het een haan was. Dat komt omdat de kin lellen van de haan bijna dezelfde kleur hebben als de donker rode ondergrond. Van de zijkant is het wel goed te zien. En er is heel veel te zien. Heel cool bedacht allemaal! De sjaalpatroon en het schotse ruitje super uitgevoerd. De rockbandjes binnen. Heel cool. De afwerking binnen heel consequent doorgevoerd. De buttons van zaden gemaakt en de oorbel. Echt oog voor detail. Ja en dat de deuren beschadigen en niet goed meer sluiten. Dat vingen jullie goed op. Ik denk dat het publiek het niet echt gemerkt heeft.

  JURYLID 4 – HARRY VAN DEN BROEK Een indrukwekkend beeld in de straat. Een persoon met een masker. Een punk haan met allure. De expressie van de haan komt goed over. De kleuren van paars en rood naar geel en wit in de kam en de snavel passen bijzonder goed bij de kracht van de haan. De figuranten die onverwachts punk muziek weergaven waren een explosieve verrassende aanvulling vooral ook door het open en dicht gaan van de panelen. De verwerkte punk details en de figuranten in het totaalbeeld zijn sterk weergegeven.

  JURYLID 5 – RUDI PIERIK Algemene klassering 3e / Persoonlijke klassering 2e ‘Hanenkam’ is een combinatie tussen een haan en punker met een duidelijk totaalbeeld als resultaat. Ondanks het feit dat er slechts één hoofdpersonage is, heeft ’t Jakan het toch gepresteerd om alle vier zijden van de wagen interessant te maken, waarvoor mijn complimenten. De haan straalt uit dat hij echt het mannetje is, wat goed is. De snavel oogt echter ietwat lang en jammer dat de veren in de nek niet in vormgeving zijn meegenomen. De wagen komt tijdens het middagcorso tot leven doordat de figuranten er echt een waar feest van maken. De verborgen podia zorgen voor een positieve verrassing en een wagen met twee gezichten. De groep heeft absoluut oog voor detail, zeker als je kijkt naar de fantastische buttons en metalen punten op het jack. Hiermee is Vollenhove een voorbeeld ten opzichte van de andere corsoplaatsen in Nederland. Het knipwerk op de rode lel heeft in mijn ogen niet direct een meerwaarde. De vale kleuren van de buttons en het lichtblauw/grijze in de shawl geven een gewenst niet eerder gezien kleureffect! Tenslotte een kleine opmerking, pas op dat de figuratie geen complete bloemvlakken van de wagen kan afstoten van een verder goed verzorgde wagen.

  JURYLID 6 – AD DE BRUIJN Door vele mogelijkheden van Hanekam in deze wagen te verwerken is er een mooi totaal ontstaan. Een wagen waar heel veel op te zien was en hoe vaker je hem zag, hoe meer nieuwe leuke facetten je ontdekte. Beweging en spel met figuratie was erg mooi en met volle overgave. Wel jammer dat deze beweging alleen aan de onderzijde van de wagen geplaatst was. Nu was hij aan de bovenzijde toch wel erg statisch. Als er op bovenste stuk van de wagen ook beweging met figuratie geplaats was, dan zou er een heel bijzonder totaal beeld ontstaan zijn.

  JURYLID 7 – ROB RIBBERS Het geheel heeft passend bij de titel een “cocky” uitstraling. Imponeert in de optocht, zeker als de luiken verrassend opengaan en de wagen ook echt “los” gaat. Opvallend zijn verder het zeer hoge afwerkingsniveau van de wagen, verreweg het hoogste van alle deelnemers, de treffende toepassing van alternatieven voor de buttons en de spijker van de jas, en de subtiele toepassing van blauwe dahlia’s in de Arafat-sjaal. Dit laatste pakt vaak verkeerd uit en is dan ronduit storend. In dit geval was de intensiteit van het blauw precies goed en paste het perfect in het geheel. Verder was het kleurgebruik treffend. Enige minpuntje was naar mijn mening dat de lellen van de haan (bij de snavel) in het vooraanzicht wat te dominant aanwezig waren. Dit had wellicht beter weggelaten kunnen worden. Alles bij elkaar een knappe wagen, waar naar mijn mening niet veel meer uit te halen was. Chapeau!

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  't Jakan - Hanenkam (2017)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

   't Jakan - Hanenkam (2017) Foto Jury +