In Balans

Groep: | Twee Nijenhuizen〉 |
Uitslag: | 5e plaats (179.1)〉 |
Ontwerper: |
|
Bekers/Prijzen: |
|
‘Gehuld in een sierlijk gewaad houdt zij haar waren in balans’




Juryrapport
'In Balans'
Mevr. L. de Haas – Yben
Uitwerking idee:
Compositie, prachtige compositie: het was in balans, creatief onderwerp! Kleurenspectrum, zeer juist gekozen, goede verdeling tussen licht en donkere kleuren. Materiaalkeuze, bloemen en bamboe vind ik een prachtige combinatie.
Figuranten, was ook niet nodig
Beschrijving corsowagen, creatief ontwerp was bij zijaanzicht schitterend!
Afwerking:
Aanbrengen materialen, bamboe staven, hele mooie vondst!
Weergave van de onderdelen, munten waren hier fraai detail, haardracht van de vrouw prachtig!
Oog voor detail, details zaten hier in de kleur schakering.
Algehele indruk:
Indruk op afstand, daar komt “massa” en dat moest hier ook bij, compacte wagen. Idee en Uitbeelding idee, de eenvoud van het idee is hier zo prachtig uitgewerkt. Herkenbaarheid, zéér.
Mobiliteit wagen, goed.
Dhr. M. Lensen
Een hele mooie uitwerking van een wagen waardoor je door het ontwerp van niet voor de hand liggende combinaties gebruik kan maken (geel/zwart/wit/paars) hetgeen goed is uitgekomen. Constructie technisch de complimenten want het moest wel in balans zijn. De kruiken waren goed uitgewerkt maar verdienden meer aandacht voor de toeschouwers. De kleur van de jurk geeft een fris contrast met het donkere gezicht en geeft een Afrikaanse sfeer, verschillende kleuren paars in het gezicht zijn goed aangebracht en uitgevoerd. Complimenten voor de kraag van de jurk, elementen als deze zorgen voor een verbetering van de wagen. Sprekende ogen en wimpers keurig gemaakt en komen sprekend over.
Dhr. M. Hereijgers
Een Afrikaanse dame met haar bagage balancerend boven haar hoofd. ‘In Balans’ is in mijn persoonlijke uitslag geklasseerd op de vijfde plaats. Als totaalbeeld is deze wagen ontzettend helder. Het concept is geduid op het balanceren van de last boven de vrouw. In compositie vertaald dit zich terug in een logische smalle basis en een brede bovenbouw. Met name de bamboe opbouw met de diverse potten zorgde voor een krachtig ‘plafond’.
Het beeld gaat wat mank omdat de zwaarte en het balanceren net niet genoeg overkomen. De bagage ligt net iets te comfortabel (lees: horizontaal), waardoor de spanning tussen bagage en de arbeid die de vrouw zou moeten leveren om het geheel in balans te houden verdwijnt. Als de moeite en de inspanning van de vrouw beter invoelbaar zou zijn, zou het beeld veel interessanter zijn geweest.
De uitvoering van de verschillende vormen is wel erg sterk. De vrouw is goed gemaakt en de anatomie is in orde. Enkel de ogen in het gezicht lijken wat ver uit elkaar te staan. Wat vooral opvalt zijn de kledij en de hoofddoek, die werkelijk fantastisch zijn vormgegeven. Ook de verfijning in bloemen, om onderscheid in verschillende soorten textiel te maken, pakken zeer goed uit.
In detaillering blinkt de wagen uit. Het oranje touw in de kraag vormt een fraaie afwerking op de toch al sterke kraag. Verder is de vrouw rijkelijk versierd met juwelen: oorbellen, armbanden
en ketting. Alles met zoveel zorg en gevoel voor detail gemaakt! Ook in kleurgebruik is de wagen helder en sterk van opzet. De zalmkleur aan de binnenzijde van de hand laten gevoel voor verfijning en realisme zien. Maar uiteindelijk sluit het hier ook. Het beeld verheft zich nooit, zodat een absolute topper zou ontstaan.
Dhr. P. Bastiaansen
Ik moet eerlijk zeggen dat de eerste indruk van In Balans niet zo geweldig was. Eerste gedachte: “Waarom zou je dit willen bouwen?” Ik miste vooral het idee erachter. Maar gaandeweg heeft de kwaliteit van de uitvoering me stap voor stap weten te overtuigen. En aan het eind moet ik toegeven dat dit gewoon een hele goede wagen was.
Het idee zegt me dus niet zoveel. Het is een beeld. Het is een negervrouw die een last van potten op haar hoofd heeft en die in balans houdt. Het is een letterlijke uitbeelding die overigens wel een kolossaal grote compositie oplevert met heel veel massa bovenin.
Maar dan. Het viel me op dat ze met een klein gebaar de toch forse last op haar hoofd in balans houdt. Haar hand raakt de draagbaar maar net, je voelt je er zelfs enigszins ongemakkelijk bij, lukt dat wel? Dan realiseer je je dat dit precies het onderwerp van de wagen is. Erg knap!
Dan de uitvoering van de kleding: ook erg knap. De doeken, de kleding, de knoop in haar sjaal, het kant, het is knap vormgegeven en knap ingekleurd. Vooral de vormgeving van de knoop was zeer overtuigend! Ook de anatomie is goed gedaan, het was echt een negerkop. Alleen de ogen waren niet goed, die stonden te ver uit elkaar.
Het uiteindelijke gevoel is dat het idee weliswaar niet sterk is, maar wel precies goed uitgebeeld en door de kwaliteit van de uitvoering valt er veel te genieten.
Dhr. R. Pierik
Een prachtige Afrikaanse dame die haar waren op het hoofd vervoert.
De opbouw van de wagen valt gelijk op en zorgt voor een fraai totaalbeeld,
desondanks mis ik een stukje spanning en is de creatie wellicht net iets te veel
in balans.
De dame is met oog voor detail vormgegeven. Aan alles is gedacht, de sleutelbenen, nekspieren, haarlokken, etc. en deze vormen worden ook met kleurtinten subtiel ondersteunt. De jurk en het hoofddoek zijn tevens van hoge kwaliteit.
De sierraden zijn mede dankzij de materiaalkeuze realistisch en versterken de herkomst van de mevrouw. Het oranje touw op de kopse kant van de roezels is minder geslaagd en oogt rommelig.
In de optocht wordt de wagen ondersteunt door prachtig opzwepend gezang.
Ondanks alle positieve punten merk ik dat de wagen bij meerdere rondgangen mijn aandacht dreigt te verliezen.
Combi A. Ringerwöle & R. Flier
Uitwerking idee
Compositie: goed, zeker in combinatie met het idee. Idee is gelijk duidelijk
Kleurenspectrum: goed, goede kleurkeuzes gemaakt er diepte en tekening ontstaat.
Materiaalkeuze: goed, passende bijmaterialen gekozen, zoals het bamboe
Figuranten: geen figuranten, ook niet echt nodig.
Beschrijving corsowagen: totaalbeeld erg mooi en in verhouding / balans
Afwerking
Aanbrengen materialen: goed, weinig kunstgrepen gedaan om materialen aan te brengen alles zit er strak en netjes in
Weergave onderdelen: goed, geen opmerkingen is duidelijk
Oog voor detail: zeer goed, de plooien in de kleding en de spieren in de schouder zijn erg mooi weergegeven
Algehele indruk
indruk op afstand: Het geheel komt later pas goed in zicht, dus iets minder
idee: goed en duidelijk uitgebeeld
uitbeelding idee: goed, er komt echt een Afrikaanse vrouw op je af lopen
herkenbaarheid: super goed gemaakt, maar misschien iets minder spannend
mobiliteit wagen: goed
Dhr. L. Verspuij
Mooiste element: de wrong van de vrouw. Wauw! Het gezicht sprak je ook echt aan. Knap gedaan, hoge moeilijkheidsgraad. De motieven op de vazen waren simpel, maar ijzersterk. Zo ook de kleur indeling.
De wagen had nog wat aan spanning kunnen winnen als de kruiken niet kaarsrecht tegen elkaar waren vastgebonden, maar meer balancerend (gevuld) op de draagbalken waren bevestigd.
Schitterende intekening bij de handen van de vrouw.
Heeft u meer info over deze wagen?
Twee Nijenhuizen - In Balans (2014)
Alle wagens van: | Twee Nijenhuizen 〉 |
Alle wagens uit: | 2014 〉 |
Mist u nog aanvullingen en/of info over deze creatie? Klik hier en laat het ons weten 〉 |