Pronkstuk

Groep: Stark Wark
Uitslag: 3e plaats (188.4)
Ontwerper:
  • Pieter Dokter
  • Bekers/Prijzen:
  • Publieksprijs
  • Ze hebben hemel en aarde en beschouwen dit als hun huis,

    hoog in de lucht of laag bij de grond, daar voelen ze zich thuis.

    Er heerst in deze samenleving een verbondenheid maar de rangorde is strikt,

    de dominante zitten hoog, een ander is hier aan ondergeschikt.

    Ze kunnen napraten, hebben hun eigen taal en communiceren met veel machtsvertoon,

    rauwe kreten afgewisseld met mooie liederen, soms niet om aan te horen en soms wonderschoon.

    Dit exotisch pluimage met majestueuze grandeur,

    vormt een gevederd pronkstuk met een meesterlijke verscheidenheid aan kleur.

    Foto's
  • Ontwerp
  • Juryrapport

    Juryrapport
    'Pronkstuk'

    Mevr. L. de Haas – Yben
    Uitwerking idee: Compositie, in één woord geweldig! Kleurenspectrum, schitterend, mooie kleuren compositie. Materiaalkeuze, mooi met zaden gewerkt. Figuranten, zowel dansgroep als figuranten op de wagen prachtig van kleurstelling: erg creatief. Beschrijving corsowagen, prachtig geheel: het is af!!! Afwerking: Aanbrengen materialen, met zorg. Weergave van de onderdelen, papagaaien, anatomisch zéér fraai. Oog voor detail, veel is er te zien, ogen moet je overal hebben Algehele indruk: Indruk op afstand, dit is een pronkstuk!!! Meer superlatieven heb ik niet. Idee en Uitbeelding idee, kijk naar mijn becijfering, wat kan ik daar verder over opschrijven. Herkenbaarheid, zéér. Mobiliteit wagen, goed.

    Dhr. M. Lensen
    Op enkele tienden punten voor mij een hele goede tweede en prachtig pronkstuk. Een imposante verschijning met een goede afstemming van de kleuren. De details ondanks de omvang van de wagen perfect afgewerkt. De mix van verschillende kleuren geel geeft een “gouden” glans aan de wagen. Door de omvang en verschijning vallen op een wagen als deze de zichtbare delen van de constructie niet of nauwelijks op. De veren van de papagaaien verdienen een compliment. Door een iets mindere waardering door mij bij het beoordelen van het idee een tweede plaats hetgeen een persoonlijke mening is. Ik zou ook geen verbeterpunten aan kunnen geven.

    Dhr. M. Hereijgers
    Sierlijke lijnen in combinatie met sierlijke vogels maakt ‘Pronkstuk’. ‘Pronkstuk’ is in mijn persoonlijke uitslag geklasseerd op een vierde plaats. Weer een onvervalste Stark Wark wagen. De wagen is rijk gedetailleerd, groots, gehuld in goede vormgeving en verzorgde inkleuring. De sierlijke lijnen zorgen voor een evenwichtige compositie, waarbinnen de papagaaien zich bevinden. Het schommelen van de papegaaien versterkt de sfeer en sierlijkheid. De lijnen zijn strak vormgegeven, maar voelen soms net iets te zwaar, om echt elegant te zijn. Ook het geringe kleurverschil tussen de papegaaien en de lijnen brengt alles teveel samen. De papegaaien in zichzelf zijn werkelijk fantastisch gemaakt! Ondanks hun geringe grootte kloppen de expressies, is het verendek verfijnd en vertonen ze een fraai detailniveau, denkend aan de snavels en poten. Paars als accent in het geel\oranje verendek is een mooie subtiele toevoeging. Groot pijnpunt bij de wagen is echter de toevoeging van de figuratie. Als er nu een beeld is dat figuratie absoluut niet nodig heeft, is het ‘Pronkstuk’ wel. Het is niet eens zo dat de danseressen niets toevoegen. Het is erg om te zeggen, maar het begint bijna te irriteren als ze de beleving van het mooie beeld afzwakken. Het ontwerp is qua ideevoering niet zo verheffend. Het blijft steeds aan de veilige kant, iets wat zwaarder begint te wegen in een corso waar andere groepen meer conceptuele durf laten zien en daarbij verder gaan in het neerzetten van een beleving. De wagen is bijna letterlijk als een vogelkooi met een papegaai erin, zoals deze in de hoek van een huiskamer staat. Ontegenzeggelijk heel mooi om naar te kijken, maar uiteindelijk zijn er andere zaken die de aandacht in de huiskamer trekken. Zeker als de papagaai wat stilletjes blijkt te zijn.

    Dhr. P. Bastiaansen
    Mijn jurybesprekingen van Stark Wark door de jaren heen lijden, vrees ik, aan hetzelfde euvel als de wagens van Stark Wark: ze vallen in herhaling. Buiten dat is alles goed aan de wagens van Stark Wark. Het is pure eye candy, het is barok, het is gebouwd met verschrikkelijk veel vakmanschap. De vleugels van de vogels bijvoorbeeld vielen me in het bijzonder op, prachtig vormgegeven, en dan niet één vleugelpaar maar allemaal. De totale compositie is prachtig: de vogels zijn geplaatst in een hoofdconstructie waarin je letterlijk de krullen van de barok als bouwkunst herkent. Het levert een esthetische en symmetrische opbouw op, een lust voor het oog. Tegelijk is de hoofdconstructie voldoende open om de vogels goed tot hun recht te laten komen, en dat is een knap staaltje. De inkleuring is eveneens fantastisch. Het goud spat eraf, het is kleurrijk zonder dat het een ratjetoe wordt. Idem voor de aankleding en choreografie van de figuratie. En ga zo maar door. En toch, om het wat cru te zeggen: we hebben het nou wel gezien. Het raakt me niet echt meer omdat het niet verrassend meer is. Ik mis sterk het zoeken naar nieuwe wegen, andere manieren om het begrip ‘corsowagen’ in te vullen. Ik waardeer het vakmanschap, maar ik mis de kunst.

    Dhr. R. Pierik
    Wat direct opvalt aan deze wagen zijn de prachtige sierlijke lijnen. De goudgele draaiingen in combinatie met rode kleurvlakken voorzien van strak wit knipwerk. Samen vormt dit een fraai decor waarop de papegaaien zich vertoeven. Er is in het ontwerp voor een beperkt aantal kleuren gekozen, hetgeen zorgt voor rust en een mooie eenheid in de wagen. De ara’s zitten op verschillende hoogteniveaus, hetgeen ervoor zorgt dat er overal iets te zien is. De vogels zijn goed van vorm. Met name degene boven in de kooi springt hierbij in het oog. De verdrukking wordt hier namelijk goed zichtbaar, dankzij de positionering van de vleugels. De karakteristieke harde snavels zijn een geweldig detail. De meerwaarde van de figuratie heb ik helaas niet kunnen ontdekken, deze leidt eerder af en had wellicht beter achterwege gelaten kunnen worden. De muzikale noten zorgen daarentegen wel voor een passende sfeer. Al met al een imposant pronkstuk!

    Combi A. Ringerwöle & R. Flier
    Uitwerking idee
    Compositie: goed alzijdig, spannend maar door de veelheid wordt het toch vlak Kleurenspectrum: goed, alhoewel de papegaaien kleurrijker, bonter hadden gemogen Materiaalkeuze: goed, alhoewel de papegaaien kleurrijker, bonter hadden gemogen Figuranten: combinatie met wagen niet geheel duidelijk Beschrijving corsowagen: Grote en hoge wagen imponerend, vooral in de smalle straten

    Afwerking
    Aanbrengen materialen: goed, jammer dat er ""veel" constructie in het zicht is. Deze had iets beter geïntegreerd kunnen worden. Weergave onderdelen: duidelijke weergave van de verschillende onderdelen goed Oog voor detail: mooie lijnen en tekening met bloemen gedaan

    Algehele indruk
    indruk op afstand: goed, imponerend door de hoogte in combinatie met de smalle straten idee: goed alhoewel de figuranten niet geheel duidelijk waren uitbeelding idee: minder divers, veel van hetzelfde. De papegaaien hadden bonter gekund herkenbaarheid: goed, maar verhaal suggereert meer diversiteit in de vogels goed mobiliteit wagen: goed

    Dhr. L. Verspuij
    Een overweldigende wagen, met mooi vrij hangende elementen (kooien). Papegaaien waren bijzonder sterk uitgewerkt, zowel in detail (opengesperde vleugels) als in kleur. De kooi was mooi vormgegeven met rondingen. Door het rijden bewogen de kooien vervaarlijk, gaf nog extra spanning aan deze wagen. Toch was er een maar aan de wagen... voor mij had de figuratie geen toegevoegde waarde t.o.v. het ontwerp. De figuratie was wel sterk, maar ging toch de competitie aan met de papegaaien gemaakt van bloemen. Het was voor mij "too much".

    Help mee

    Heeft u meer info over deze wagen?

    Stark Wark - Pronkstuk (2014)

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]