Omsingeld

Langzaam komen ze steeds dichterbij.
Van alle kanten worden we gedwongen ons terug te trekken.
Er lijkt geen uitweg meer. We zijn omsingeld!

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Omsingeld'

  Dhr. M. Hereijgers: Een oorlogsmachine uit dahlia’s vechtend en zich verwerend tegen een massa van 120 mensen! Wat een gaaf gegeven voor een corsowagen! Machine tegen mens, of zelfs dahlia tegen mens! De vormgeving van de wagen ondersteunt het technische karakter van deze machine. Helmen zijn leeg en worden enkel vormen om de wagen te pantseren. Twee grote, ronde schilden maken het pantser op hun beurt af. Daar tussenuit komen speren om voor de afweer te zorgen. Een mooi, kernachtig beeld, dat goed in balans is en zonder overbodige onderdelen. Het had misschien nóg spannender geweest als de schilden plots zouden draaien. Om nog meer het gegeven van de oorlogsmachine uit te stralen. De inkleuring van de wagen is goed gedaan. Heldere kleuren voor de helmen en een heldere intekening van de schilden. Het spel met de figuranten is van epische proporties. 120 Figuranten lijkt veel, maar is toch wel echt nodig om een overtuigende mensenmassa in rep en roer weg te zetten. De aankleding en beleving van de figuranten is, zonder uitzondering, goed verzorgd. Ook het spel tussen mensen en wagen zorgt voor veel beleving. Toch is niet alle potentie benut. Zo’n grote massa, verdeeld over voor en achter, vergt veel afstemming en coördinatie om als één geheel te werken. En dat is niet altijd het geval. Dan vindt de strijd voor plaats, dan weer achter, maar te weinig voelde het als een totale omsingeling. Met name door de originaliteit van het idee en impact van de uitvoering vond ik dit een mooie wagen!

  Mw. B. Rijnberg: EERSTE INDRUK: indrukwekkend mede door spel van figuratie, goed gespeeld! Strijdt tussen bevolking en de ridders, duidelijk! De wagen lijkt wel een machine door de stekende pijlen, waar men tegen vecht. Ton sur ton kleurgebruik, veel voorkomende kleuren. Herkenbaar voor publiek. AFWERKING: Rode dahlia rand heeft beschadigde delen, dahlia’s verloren. Grasjes voegen weinig toe, als je dit doet dan meer en grotere groepen bij elkaar. Ten opzichte van de wagen erg fragiel. Kleine wapen aan de zijkant/onderaan de wagen is klein, mag weg, geen toevoeging. UITWERKING IDEE: Statische compositie, groot en hoog. Loopt in een ronding, jammer dat dit dan weer en op een recht vlak staat, dus de basis van de wagen. De bewegende pijlen geven de wagen een indruk van een machine, ‘het gevaar’. FIGURATIE: Wauw! Er komt een hele ploeg aan. De figuranten zijn allemaal in hun rol, mooi theater spel. Passend bij de wagen, geloofwaardig!

  Mw. L de Haas: Mooi strak van vorm, vernieuwend! Moderne vormgeving, ’t was één geheel. De kleuren waren zeer warm, prachtige kleurverdeling. Mooie bewegende speren. De figuranten voerden een prachtige show op. Figuranten waren één geheel met de wagen. De materialen zijn zeer zorgvuldig aangebracht, perfect! Helmen, bijeen gehouden door het omsingeld embleem was prachtig. Stenen waren erg goed gekozen bij dit onderwerp. Er komt letterlijk en figuurlijk iets groots aan. Indrukwekkend! Bij de tweede ronde een hoek van de wagen beschadigd..

  Dhr. L. Verspuij: Massale show! De hoeveelheid figuranten werkte goed op het parcours! Voor­ en achterkant van de wagen maken de titel waar. De 'bunker' is abstract gehouden door de keuze om alleen helmen te laten zien. Op deze manier blijft de wagen origineel. Het meer laten uitsteken van de speren had de wagen nog meer dramatiek kunnen geven. Zijkant van de wagen wat te massief. Muziekkeuze versterkte de emotie.

  Mw. G. Nijboer: Compositie: O pbouw eerst wagen helm, mooi Ook het schild als rust, midden punt Kleurgebruik: M ooie tekening in de helm. Heel mooi kleurverloop. Mooi geknipt wapen ed. Prima materiaal keuze Beschrijving corsowagen: H eel indruk wekkend Afwerking: K leuren goed geplaatst. Wapen en mooi geknipt Algehele indruk: Z o daar komt wat aan. Goed idee. Goed uitgewerkt. Helaas niet wendbaar. Schade Mis ook het contact met helm en wagen. Communicatie!?

  Dhr. A. de Bruin: Uitwerking idee: Compositie: g root, maar ook saai Kleurenspectrum: s aai en eentonig van kleur Materiaalkeuze: g oed, stenen vloer erg mooi Figuranten: m ooie figuratie, leuk de 2 groepen met figuranten, zij spelen het spel heel goed met de wagen. Wat zou het totaal nog veel sterker geweest zijn als ook in de wagen/ helmen figuranten het tegenspel gespeeld hadden. Knap hoe figuranten, de gehele optocht in hun rol bleven en achteruit bleven lopen Afwerking: Aanbrengen materialen: w el oke Weergave van de onderdelen: g oed Oog voor detail: s peren zeer netjes afgewerkt Algehele indruk: Indruk op afstand: g root, kleur maakt hem saai Idee en Uitbeelding idee: i dee met zoveel figuranten was veel meer uit te halen geweest Zonder figuratie blijft er niet veel over van de wagen Mobiliteit wagen: g oed

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Venomenaal - Omsingeld (2015)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]