Metamorfose

LETOP! CAMERA IN DE AANSLAG?

HET VINDT MAAR 1 KEER IN DE 20 JAAR PLAATS.

MEESTAL EIND AUGUSTUS VOLGENS KENNERS.

MISSCHIEN WEL VANDAAG. HIER!!!

Foto's
  • Ontwerp
  • Juryrapport

    Juryrapport
    'Metamorfose'

    Mevr. L. de Haas – Yben
    Uitwerking idee: Compositie, schitterend! Zat vaart in, alles liep prachtig in elkaar over. Kleurenspectrum, verfijnde kleurstelling, kleuren mooi in detail uitgewerkt. Materiaalkeuze, zeer goed, vooral de boeken!!! Figuranten, de natuurspotters goed in detail uitgewerkt, is over nagedacht. Beschrijving corsowagen, verfijnd en imposant. Afwerking: Aanbrengen materialen, zeer goed gedaan. Weergave van de onderdelen, zeer goed “dia voorstelling” op schermen goed gevonden. Oog voor detail, zeer: de boeken waren prachtig evenals uitwerking van stampers en meeldraden en poten van wespen. Algehele indruk: Indruk op afstand, indrukwekkend door vloeiend ontwerp en gedetailleerd kleur gebruik. Idee en Uitbeelding idee, indrukwekkend door alle details, prachtige lenzen. Herkenbaarheid, zéér! Mobiliteit wagen, goed.

    Dhr. M. Lensen
    Voor mij persoonlijk de winnaar van het corso. Het idee en de uitwerking hiervan waren zeer bijzonder en niet eenvoudig uit te werken. De overgangen tussen de diverse gebruikte kleuren en objecten waren zeer mooi uitgewerkt. Kleurstelling in relatie tot de objecten goed gekozen, een goede opstelling waarbij de grote vogel voorop de eye catcher is en er toch aandacht is voor de stadia erachter. Een strakke en elegante afwerking waarvan je ziet dat het grote aandacht heeft gehad. Origineel door de Tv­schermen in de camera weg te werken en top om daarop foto’s van de wagen te laten zien. Ook de basis van de wagen als bloemenbed zorgde voor een compleet geheel net als de boeken voor het verhaal. Top !!

    Dhr. M. Hereijgers
    Een transformatie van een larve in een ijsvogel. ‘Metamorfose’ is in mijn persoonlijke uitslag geklasseerd op de zesde plaats. Een erg indrukwekkend en goed vormgegeven beeld. Alle op zichzelf staande fasen in de transformatie overtuigen in vorm. De toevoeging van de houten snavels bij de ijsvogel is werkelijk fantastisch en gaat geweldig samen met de paarse en oranje kleuren. De wagen wordt eigentijds door de toevoeging en opstelling van de fotocamera’s. Het beeld wordt hiermee, samen met de rijkelijk gedetailleerde boeken en frisse bloemen, een soort collage van voorwerpen, rondom een metamorfose. De spiegelende lenzen blijven op integrerende wijze de aandacht op zich vestigen. De projectie van beelden van de wagen, op de wagen zelf is een zeer originele toevoeging. Beelden van het beeld op het beeld zelf.. Dat heb ik nog nooit gezien op een wagen! In compositie en idee uitwerking liggen echter wat aanmerkingen. Het is uiteraard niet geheel logisch dat een bij transformeert in een ijsvogel, maar dat is de genomen vrijheid in het ontwerp. Dat is acceptabel door het onderliggende verhaal. Wat wel sterker uitgewerkt had kunnen worden is de overgang tussen de verschillende fasen. Nu gingen sommige faseovergangen wat abrupt van de ene naar de andere (bijv. van bij naar insect of van insect naar vogel), terwijl andere juist traag gingen (bijv. 3x een insect met minieme verschillen of 2x een ijsvogel). Met name de tweede ijsvogel vormt geen logische overgang tussen insect en de eindvorm, maar is voor 80% al een ijsvogel zelf. De compositie van de wagen is met name op één zijde van de wagen georiënteerd. Dat is wel een negatief punt in de beoordeling. Doordat aan de andere zijden weinig koppen van dieren te herkennen zijn, wordt het beeld daar wat moeilijk leesbaar. Ook de camera’s en de dieren zijn wat opeengepakt, waardoor net te weinig luchtigheid ontstaat. Vormen hebben zo de neiging wat samen te smelten, waardoor de kracht wat uit het beeld wordt weggenomen. De ingrediënten en uitgangspunten om te komen tot een topklassering waren voorhanden, maar helaas net niet afgewogen genoeg weggezet om dit waar te maken. Een positie in de sterke persoonlijke top 6 van dit jaar is wel een feit.

    Dhr. P. Bastiaansen
    ’t Jakan maakt met Metamorfose een ingetogen en buitengewoon esthetische wagen, uit het tijdsbeeld en in de sfeer van Dr. Livingstone (maar wel met digitale camera’s). Ik vond het basisidee een beetje gezocht, de metamorfose (of de evolutie) van rups naar vogel, en ik begreep het ook niet goed. Maar echt veel afbreuk deed dat niet, want er was ontzettend veel moois te zien op deze wagen. Uiteraard waren de vlinders en de vogels prachtig uitgewerkt, goed ingekleurd en zeer overtuigend weggezet. Maar juist het contrast met de strakke, technische uitstraling van de digitale fotocamera’s gaf er een eigentijdse draai aan, waarbij de spiegelende lenzen in de straat een fantastisch effect gaven. Een wereldvondst! Ook de previews die tijdens de stoet op de schermpjes van de camera’s te zien waren, vond ik verrassend. De previews waren foto’s van de wagen zelf, waarbij je dus direct de conclusie trekt dat dit nog ’s ochtends gebeurd moet zijn. Vond ik erg leuk. Een kritiekpunt: de toren van camera’s in de compositie had té duidelijk een constructieve functie. Het vooraanzicht had daar geen last van en was uitstekend, maar aan de zijkant kreeg de stapel van camera’s een gekunsteld effect. Beter is het om niet geforceerd de dragende constructie weg te werken. De compositie moet leidend zijn, en als er dan een of twee dragende balken nodig zijn die in het zicht komen te zitten, dan is dat maar zo. Alles is beter dan concessies doen aan de vorm. Het mooist heb ik voor het laatst bewaard, en dat waren de details: de houten snavels van de vogels en vooral de oude boeken. Ik heb er naar gekeken, en toen nog een keer. En daarna nog een keer. En opnieuw, omdat ik er geen genoeg van kon krijgen. Dit is zó knap gemaakt, het perkament van de boeken wat écht werkte als perkament, geen idee hoe je het voor elkaar gekregen hebt. De schitterende miniatuurschilderingen van de vogels en insecten, hier en daar driedimensionaal en in prachtige kleuren. Deze details geven de wagen een compleet nieuwe, tweede laag, een tweede genietmoment als je de totaalvorm al hebt gezien.

    Dhr. R. Pierik
    Een geleidelijke gedaanteverandering van bij naar vlinder naar vogel. De gevleugelde dieren vallen gelijk op door de prachtige kleurschakering. Alle kleine en grote kleurvlakken zijn met zorg uitgezet, waardoor er een natuurgetrouwe weergave ontstaat. Verder mijn complimenten voor de afwerking van de verschillende elementen. Enerzijds wordt dit veroorzaakt door het strak aanbrengen van de dahlia’s. Anderzijds, en zeker niet onbelangrijk, de slimme en originele materiaalkeuzes van de verschillende onderdelen. Met name de snavel van de ijsvogels, de poten van de dieren en de harde delen in het fototoestel zorgen voor de gewenste uitstraling. De opbouw van de wagen, waarbij het fototoestel de constructie moet wegwerken, verstoort het totaalbeeld van de ‘Metamorfose’. De boeken onderlangs zijn gezocht en hadden in principe achterwege gelaten mogen worden. De figuranten rondom de wagen ondersteunen het verhaal, maar ik mis de geloofwaardigheid.

    Combi A. Ringerwöle & R. Flier
    Uitwerking idee
    Compositie: zeer goed Kleurenspectrum: camera's wel donker ten opzichte van het geheel, overigens wel mooi gevonden van de lcd schermen, goed kleuren spectrum verder Materiaalkeuze: heel goed, veel met bloemen gedaan Figuranten: goed, compleet beeld, doen actief mee Beschrijving corsowagen: goed

    Afwerking
    Aanbrengen materialen: goed, weinig bloemen die verdwijnen Weergave onderdelen: goed, mooie overgang naar de verschillende onderdelen Oog voor detail: zeer goed, letters op camera erg mooi bloemen mooi uitgewerkt zeer mooie lelys

    Algehele indruk
    indruk op afstand: goed, maar het aandeel camera is bij het aankomen rijden iets minder duidelijk, te groot idee: goed mooi idee, uitbeelding idee: idee goed uitgebeeld in de wagen, passen bij verhaal, zeer mooie lelys herkenbaarheid: goed mobiliteit wagen: herkenbaar verhaal goed uitgebeeld goed

    Dhr. L. Verspuij
    De wagen vormde letterlijk een mooie spanningsboog. Er waren prachtige overgangen te zien. Sterk dat men heeft gekozen om meer overgangen toe te voegen dan alleen de rups en de vlinder. Het was letterlijk eten of gegeten worden. Door deze keuze bleef de wagen origineel. De afwerking van deze wagen was puntje gaaf. De afwerking met de "bloemen bodem" was prachtig. Een ander geslaagd element was de digitale camera. Dit werkte uitstekend op het publiek en voegde ook wat toe aan de wagen (functioneel gebruik). De figuratie was wat veel. De ontdekkingsreizigers liepen elkaar meer in de weg. Met 1 of 2 ontdekkingsreizigers had men hetzelfde beeld gekregen, nu leidde het ietsjes af.

    Help mee

    Heeft u meer info over deze wagen?

    't Jakan - Metamorfose (2014)

      [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]