De Doos van Pandora

Als speciaal Geschenk voor de eerste mensen liet Zeus van het goud van de een beeld maken. Net als de mensen kon het lopen en spreken. Van alle andere goden en godinnen kreeg dit mooie nieuwe wezen een bijzondere eigenschap mee. Daarmee werd, volgens de oude Grieken, de eerste vrouw geschapen. Zij noemden haar Pandora: “Zij die alle gaven brengt”.

Zeus gaf Pandora een mysterieus versierde doos mee maar hij verbood haar er ooit in te kijken. Toen stuurde hij haar naar het huis van de meest onnozele man. De man was verrast door de vrijgevigheid van de goden en zag er geen kwaad in. Tot dan toe hadden de mensen in voorspoed geleefd, zonder verdriet of twist maar dit leven was voorgoed voorbij toen de nieuwsgierige vrouw het deksel toch openmaakte.

In de doos zag ze nog een doos! En in deze doos zat een volgende doos en hieruit viel weer een kleinere doos. Zo leek de doos van Pandora zich eindeloos te vermenigvuldigen en tot dodelijke schrik van de mensen zagen ze uit iedere doos meteen afschuwelijke wezens vliegen! Zeus had hierin namelijk alle ziekten, plagen, haat en nijd, misdaad en rampspoed in gevangen gehouden. Nu konden deze ondieren zich vliegensvlug over de aarde verspreiden. Eén doos, de kleinste, had Pandora gesloten gehouden. Het wezen dat hierin verborgen bleef noemden de mensen de Hoop. Als alle ellende en verdriet dc mensen te veel wordt, hebben ze altijd nog de hoop dat het weer anders zal worden.

Foto's
  • Help mee

    Heeft u meer info over deze wagen?

    Twee Nijenhuizen - De Doos van Pandora (2001)

      Twee Nijenhuizen - De Doos van Pandora (2001) Foto +