Reukspoor

De vos, rustig op z’n pad, onwetende over het naderende gevaar.

Maar jachthonden zijn hem op het spoor.

In de verte klinkt het hoorngeschal.

Hij is gezien!

Maar waar kan hij heen?

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Reukspoor'

  Mevr. L. de Haas – Yben
  Uitwerking idee: Compositie, prachtig er zat zeker vaart in. Kleurenspectrum, zeer juist en met zorg gekozen, het was mede daardoor een echte vos en een stel beagles. Materiaalkeuze, keuze van de kleuren bloemen deed het hier. Figuranten, geen was ook niet nodig. Beschrijving corsowagen, prachtig, één geheel van snelheid. Afwerking: Aanbrengen materialen, graspollen was hier een zeer goede vondst. Weergave van de onderdelen, anatomisch zijn de vos en de honden zeer goed. Oog voor detail, zat hier in de kleur schakering. Algehele indruk: Indruk op afstand, het opjagen was hier het thema, zeer goed gedaan. Idee en Uitbeelding idee, de honden kon ik horen hijgen! Het honden geblaf: prima erbij maakte het zeer compleet. Herkenbaarheid, nou en of!!! Mobiliteit wagen, goed.

  Dhr. M. Lensen
  Een zeer knappe wagen met enkele verassingen voor mij. Een natuurlijke groene ondergrond welke ik nog niet eerder in deze vorm had gezien, TOP ! Het hek voorop de tweede wagen was een goed onderdeel van de constructie die verder “open” was en prachtig uitgewerkte honden. De imposante vos was een sprekende verschijning die anatomisch gezien goed was uitgewerkt (net als de honden). Gebruik van verassende details: olijven en een ander mooi voorbeeld is het gebruik van witte “puntige” bloemen onder de buik terwijl je verder de “bolle” witte bloem gebruikt (compliment). Kijkend naar de waarderingen die ik heb gegeven een topper en binnen een punt van de winnaar waarmee ik aan wil geven dat er zo goed als geen verbeterpunten waren. Een moeilijk uit te werken punt is de staart van de vos waarmee ik begrijp wat je duidelijk wilt maken (dit ook goed hebt gedaan) maar ook weer wel (te?) opvallend is. Ik zou ook zo niet weten hoe je zoiets anders uit kan beelden.

  Dhr. M. Hereijgers
  Jachthonden in achtervolging op een vos. ‘Reukspoor’ is in mijn persoonlijke uitslag geklasseerd op de derde plaats. Eigenlijk is ‘Reukspoor’ de perfecte corsowagen! De vormgeving van zowel de honden als de vos, is fenomenaal. Hoe smal of rank de vorm ook is, het klopt! Zeer knap dat hier zoveel gevoel ingelegd is en dat ook nog eens goed rekening is gehouden met de dikte van de dahlia. De expressie van de dieren vervolmaakt de totale overtuigingskracht. Van rondzwabberende tongen tot de zwevende oren, alles lijkt onder perfecte invloed van de zwaartekracht, geen detail is gemist! Ook de inkleuring past exact bij de uitgebeelde beesten, waardoor de realistische uitstraling alleen maar meer wordt versterkt. De wagen wordt er in zijn totaliteit ontzettend geloofwaardig van. De ondergrond van de wagen geeft ook een sterk gevoel van realiteit. Het is een gedurfde keuze om alles als een grasbodem uit te voeren, maar daarmee schept het wel de juiste basis voor de actie daarboven. Het meest lovenswaardig is echter het dahliagebruik. Om de vacht van de dieren uit te beelden zijn op briljante wijze de texturen van de verschillende dahlia’s ingezet. De grovere bloem in de borst steken perfect af bij de strakke bloemen op de rest van het lijf. De vormen worden er zo tastbaar van. Uiteindelijk sublimeert alles in de staart van de vos, wat een genot voor het oog! Hier kun je aan zien dat er met zoveel aandacht en bezieling aan het ontwerp gewerkt is. Sfeer versterkend werkt ook het geluid op de wagen. Het geblaf van de honden ondersteund door de jachthoorn beantwoorden aan het beeld en versterken de actie op de wagen. Geredeneerd vanuit de uitvoering zou ‘Reukspoor’ eigenlijk glansrijk op één staan in de persoonlijke waardering. Het is echter de eenvoud van het beeld, die ervoor zorgt dat deze wagen enkele andere voor zich moet dulden. Hoe knap en dynamisch de compositie en de vormen ook zijn, in het beeld is weinig ruimte gelaten voor creatieve, beeldende vondsten. What you see blijft hier what you get. Begrijpelijk is dat deze bovenstaande uitleg wat onduidelijkheid kan geven. Objectiviteit vermengt zich hier met minder tastbare, subjectieve argumenten. Uiteindelijk zijn het de minieme puntjes die de doorslag geven in de top, die ook in de persoonlijke beoordeling dichtbij elkaar ligt. In de totaalsom van de jury is ‘Reukspoor’ uiteindelijk op één terecht gekomen. En eigenlijk kun je daar ook niet op tegen zijn.

  Dhr. P. Bastiaansen
  Een wagen die volstrekt overtuigt door z’n perfecte vormgeving. Een vos wordt achterna gezeten door een stel jachthonden, dat is alles. Het idee is weliswaar niet bijster origineel of goed gevonden, maar het geeft de groep de gelegenheid om zich helemaal uit te leven in de vormgeving van de vos en de honden. Nou, dat is gelukt. De vormgeving is fantastisch goed. Zowel de details zoals tanden, poten, tongen en dergelijke zijn zeer goed gemaakt, alsook de anatomie van koppen en lichamen. De vossenkop is echt een vossenkop en dus anders dan die van de honden, de poten zijn rank, wat erg moeilijk is omdat ze door de bloemen altijd veel te dik dreigen te worden. De dieren lopen echt over het gras, zelfs als je er met je neus bovenop staat blijft het overtuigen. Zowel het vooraanzicht als het zijaanzicht van de wagen zijn spectaculair. Hij moet het niet hebben van het idee, en dat verklaart waarom hij in mijn persoonlijke lijst niet op één stond. Maar hier is een groep aan het werk geweest die zich helemaal heeft uitgeleefd in het perfect wegzetten van lastige vormen en daar glansrijk in is geslaagd. Klasse!

  Dhr. R. Pierik
  Het hoorngeschal klinkt door de straten en je hoort het geblaf naderen, de dreiging wordt voelbaar en je hebt de aandacht van iedereen direct te pakken. Het totaalbeeld is helder opgebouwd. De jachthonden zijn de vos op het spoor en worden in de verschillende bewegingsfasen uitgebeeld, waardoor er een bepaalde snelheid in de wagen ontstaat. De bloemen op de honden zijn strak geplakt en dit wordt mede veroorzaakt door de slimme dahliakeuzes. De ogen, neus en mond zijn realistisch dankzij de goede materiaalkeuzes. Een opvallend en gewaagd onderdeel van deze wagen is de bodem. De bovenkant is volledig voorzien van gras en de zijkant is compleet zwart van de dahlia’s. Toch wel een risico welke goed heeft uitgepakt, aangezien de gewenste setting is bereikt, een landelijke omgeving. Het houten hek versterkt dit beeld en staat symbool voor de hindernissen die zich nog bevinden tussen de honden en de vos. De honden bevatten wel enkele kleine anatomische fouten en is net als de staart van de vos niet 100%, maar al met al gefeliciteerd met het behaalde resultaat.

  Combi A. Ringerwöle & R. Flier
  Uitwerking idee
  Compositie: veel dynamiek, zeer goed in verhouding Kleurenspectrum: zeer goed, mooie diepte werkingen Materiaalkeuze: goed, origineel Figuranten: had niet misstaan Beschrijving corsowagen: erg goed, je ziet het verhaal aan je voorbij gaan je ziet het gebeuren

  Afwerking
  Aanbrengen materialen: goed Weergave onderdelen: zeer goed Oog voor detail: zeer goed, borstharen en hals van de honden erg mooi, door bloemen met langere bloembladen te gebruiken. Doordat alles zo goed is valt de staart van de vos wat tegen

  Algehele indruk
  indruk op afstand: heel goed, direct duidelijk en spannend maakt nieuwsgierig naar meer goed idee uitbeelding: goed idee: zeer goed herkenbaarheid: onderwerp, de vossenjacht, goed uitgebeeld, je voelt de spanning mobiliteit wagen: goed

  Dhr. L. Verspuij
  Een wagen die letterlijk door de straten denderde. De honden kwamen los van de wagen. Een wagen met heel veel vaart, knap! De bodem was mooie vondst. Beeld werd goed versterkt door het geluid van honden / hoorn. Ieder figuur had zijn eigen karakter meegekregen. Prachtige details: natte neuzen, hangende tongen.

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Fatal Attraction - Reukspoor (2014)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]