Bloedoffer der Azteken

Groep:
Uitslag: 4e plaats (126.5)

Toen de Spaanse veroveraars in 1519 in Mexico landden, troffen zij daar de grote beschaving der Azteken aan. De aanvoerder van de Spanjaarden, Cortès, schreef dan ook: ‘Men staat oprecht verwonder over de orde en het goede beheer dat overal heerst.’

Onder hun keizer Moctezume konden de Azteken op een goed functionerende staatshuishouding bogen en een strenge morele code, die familie en gezin boven alles stelde.

De grondslag en de inhoud van het leven der Azteken bestonden uit een ingewikkelde veelgodendom en godsdienstige gebruiken. Ze gaven zich met een niet te overtreffen fanatisme aan hun godsdienst over. Hun riten werden dan ook steeds bekroond met offeranden. Hun zonnegod, Huitzilopochtli, moest met mensenbloed in leven worden gehouden en dikwijls werd uit nog levende mensen het kloppend hart gerukt. Voor de tempel stiet een priester het mes in de borst van het slachtoffer (meestal een gevangen vijand), wiens ziel dan langs een bloedig spoor ten hemel steeg. Op een slachtoffer meer of minder werd niet gelet. Eén van hun offerandes zou eens 20.000 mensenlevens hebben geëist. Men moet bij dergelijke griezelverhalen wel bedenken, dat de dood het uitgangspunt was van de gehele gedachtenwereld van deze Indianen.

Foto's
  • Help mee

    Heeft u meer info over deze wagen?

    - Bloedoffer der Azteken (1974)

      - Bloedoffer der Azteken (1974) Foto +