Luchtige vertoning

Macy’s Day Parade, in New York een begrip, waait over naar Nederland.

Gedurende deze parade rijdt er een lange stoet van praalwagens, voorzien van enorme ballonnen, door de straten.
Tijdens het jaarlijks corso zweeft Tin Tin door de binnenstad van Vollenhove

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Luchtige vertoning'

  Mevr. L. de Haas – Yben
  Uitwerking idee: Compositie, eenvoud was mooi Kleurenspectrum, zeer goed gekozen in z’n eenvoud Materiaalkeuze, te weinig met bloemen gewerkt Figuranten, véél en dat was leuk gekozen. Is bewust voor de kleur groen kekozen? De kleur viel wat uit de toon. Beschrijving corsowagen, minimalistisch en dat is creatief en gedurfd. Afwerking: Aanbrengen materialen, goed gedaan, maar er was niet zo veel materiaal...... Weergave van de onderdelen, hele voorstelling in 3 gedeelten is goed gekozen Oog voor detail, te weinig detail maar dat was in dit geval functioneel. Algehele indruk: Indruk op afstand, Kuifje en Bobby waren van afstand al herkenbaar. Idee & Uitbeelding idee, het idee en de uitwerking ervan is gedurfd en creatief, maar ik wist niet goed at ik er mee moest. Herkenbaarheid, goed, maar dan moet je wel de beschrijving goed lezen. Mobiliteit wagen, goed.

  Dhr. M. Lensen
  Met een gewaagde combinatie van een zichtbare onderkant, open constructie had ik niet het idee dat ik met “ballonnen” te maken had. Ondanks het formaat zijn er een aantal missers zoals de achterkant van bobby (de hond). Voor het beoordelen van de details (indien aanwezig) is het een vereiste om op het opstelterrein te zijn vooraf, ik miste deze wagen. Qua verlichting vond ik het niet bijzonder en had er meer van gemaakt kunnen worden (verlichting recht onder het object om de indruk te wekken dat eea “zweeft”).

  Dhr. M. Hereijgers
  Een bijzonder frisse vertoning binnen het Vollenhovense corso om een dergelijke luchtige wagen te maken die enkel bestaat uit door de straat zwevende ballonnen, en niets meer. Deze gedurfde keuze is – met uitzondering van het TinTin­logo – consequent doorgevoerd. De wagen is niets meer dan pure, plompe vormen die lijken te worden voort bewogen door de figuranten. En die keuze is te bewonderen! Een erg goed gegeven voor een wagen door de Vollenhovense straten. Het is jammer dat de wagen in de uitwerking hier vervolgens niet genoeg verfijning aan meegeeft. Hierdoor gaat een (groot deel) van de opgeworpen illussie verloren. Vanuit luchtigheid (wat toch het concept van de wagen is) bezien is het onbegrijpelijk dat bij de wagens van Bobbie en TinTin een derde wagen rijdt met daarop onder de twee hoofden de tekst TinTin. Een tekst die gezien de vormgeving nooit een ballon zou kunnen zijn en daardoor veel te zwaar aanvoelt. Door deze keuze lijkt deze wagen helemaal niet bij de twee volgende wagen te horen. Ook de verfijning in de ballonnen is net te miniem. Kenmerkende felsnaden en rimpels worden gemist om op overtuigende wijze geloofwaardige, lichte ballonnen weg te zetten. Waar wel met gevoel over nagedacht is, is de inkleuring. Het nuance verschil in oranje in de broek vanTinTin, de subtiele zwarte schaduw in de Blue Bell (paarse bloemen) van TinTin’s trui en vooral de verschillende soorten wit, die een mooi spel in textuur aangaan, in Bobbie. De rol van de figuranten is in het totaalbeeld net niet voldoende uitgenut om geheel te overtuigen. Allereerst zitten de touwen vanuit de figuranten regelmatig op onlogische plaatsen op de ballon, waardoor de relatie tussen figurant en voort te bewegen voorwerp wat onnatuurlijk voelt. Verder is het spel van de figuranten vaak te miniem. Er ontstaat geen spanningsveld tussen de voortbewegers en hetgeen zij voort moeten bewegen. Een wagen die opvalt door een fris idee, een bijzondere compositie, waarbij de suggestie van zweven en luchtigheid wordt gewekt. Maar ook een wagen die dat in de uitwerking en figuratie laat liggen om hogerop in de uitslag te komen.

  Dhr. P. Bastiaansen
  Een eenvoudige maar heldere wagen over de Macy’s Day Parade in New York. Kuifje (in het Frans: Tin Tin) en zijn hondje Bobby zweven mee in de Vollenhoofse optocht als enorme ballonnen, in bedwang gehouden door kinderen middels witte touwen. Ik vond het een origineel en verfrissend idee, helder en simpel, en het getuigt van lef om de onderkant helemaal open te houden. Ik was er erg van gecharmeerd, niet in de laatste plaats omdat de ontwerpen van deze groep in het verleden wel eens onbegrijpelijk en onduidelijk plachten te zijn. De uitwerking laat echter hier en daar steken vallen. Ballonnen maken is erg lastig. Je moet niet de stripfiguur Kuifje bouwen, je moet een ballon bouwen in de vorm van Kuifje. Alle inkepingen en scherpe vormen moeten eraf, zodat je een opgeblazen vormeffect krijgt. Dat is bij Kuifje beter gelukt dan bij Bobby; Kuifje was wel een ballon, maar Bobby was gewoon een hondje. Vervolgens schoot de afwerking tekort. Ik vind dat bijna nooit een probleem, maar hier stoorde de slordige afwerking echt. Ballonnen moeten strak zijn. Ik vermoed dat er bij de opbouw problemen zijn geweest? Het been van Kuifje vertoonde een slordige rand, en er zaten diverse bloemen rondom de mond van Bobby los, juist op de plek waar het stoort. Nog een kritiekpunt is de keuze van het voorste wagentje. Daaraan mankeerden twee dingen: de herhaling van de hoofden van Kuifje en Bobby (waarom twee keer?), maar vooral de grote letters ‘Tin Tin’ die juist het zicht op de open onderkant ontnamen. Dan bouw je een corsowagen die pas een paar meter boven de grond begint, en dan haal je dat zweefeffect weer weg door er een titelbord voor te zetten! Een laatste minpunt was de groene kleur van de shirts van de kinderen. Die vloekte met de kleuren van de wagen. Deze kritiekpunten laten onverlet dat het een fris en helder idee is, een verrassende wagen! Ik vond het jammer dat hij in de totaaluitslag uiteindelijk toch achteraan eindigde.

  Dhr. M. Wijlaars
  ­

  Mevr. D. Laarman
  Het idee is prima. De uitwerking is wel herkenbaar maar er is veel meer mogelijk bij dit onderwerp Het geeft niet het gevoel dat de ballonnen zweven. Voor mij had er ook een tros ballonnen in verschillende vrolijke kleuren tussen gekund. Ook de figuranten hadden vrolijker en per ballon verschillend mogen zijn met ballonnen in hun hand of aan de arm.

  Mevr. H. Theunissen
  Compositie: Een simpele wagen, waarin kuifje en tin tin herkenbaar zijn Kleurenspectrum: Goed in kleur zeker de achterste ballon kuifje Materiaalkeuze: jammer dat de ballonnen aan zo'n grote touwen hingen, en dat het onderstel helemaal kaal was Figuranten: Een schreeuwende bende, was eerst niet duidelijk wat de bedoeling was Beschrijving corsowagen: Ontzettend goed bedacht idee, alleen men had het anders kunnen uitwerken zoals de onderkanten, met nog niet opgeblaasde ballonen te bedekken, dan was het kale onderstel weggewerkt Aanbrengen materialen: dit was goed gedaan Weergave onderdelen: dit was ook goed 3 ballonnen Oog voor detail: de uitdrukking van de laatste kuifje ballon was ontzettend mooi Indruk op afstand: wouw dacht ik, tot hij dichterbij was, jammer zoveel schreeuwende figuratie Idee: keigoed Uitbeelding idee: gewoon te weinig jammer met dit idee had men zoveel kunnen doen Herkenbaarheid: wie kent kuifje en tin tin niet Mobiliteit wagen: Deze was goed

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Tin Tin - Luchtige vertoning (2013)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

   Tin Tin - Luchtige vertoning (2013) Foto Ontwerp Jury +