David Livingstone

David Livingstone, arts en zendeling, trok aanvankelijk naar Centraal Africa om geschikte plaatsen voor missie posten te zoeken zodat men _ _ van hieruit de inheemse bevolking tot het christelijke geloof kon beke- ren. Zijn grote drang het geloof te verspreiden bracht hem steeds verder donker Africa in en tijdens deze toehten was het dat hij zijn bekendste
ontdekkingen deed; de Zambezi rivier (1851) en de “Mosi-oa-tunya” (1855, door de plaatselijke bevolking ‘Lawaaierige rook’ genoemd) welke hij omdoopte tot de ‘Victoria watervallen’. Als het enigszins mogelijk was reisde Livingstone per boot want het Waren immers de rivieren die de sleutel tot de ontdekking van Africa vormden. De bedreiging door dieren, ziektes, de vijandigheid van stammen en ook de slavenhandel vorrnden een steeds terugkomende strijd.

Tijdens zijn laatste grote reis, de zoektocht naar de oorsprong van de Nijl, werd er lange tijd niets van Livingstone vernomen. Een reden voor de westerse wereld om Henrey Stanley, een journalist, opdracht te _ geven Livingstone op te sporen. Hetgeen gelukte. Toen Stanley Livingstone te midden van de inheemse bevolking vond, sprak hij de beroemde woorden “Dr. Livingstone, I presume”.

Foto's
  • Help mee

    Heeft u meer info over deze wagen?

    Rataplan - David Livingstone (2002)

      Rataplan - David Livingstone (2002) Foto +