Verzonken

Een van de bekendste verhalen die door de eeuwen heen bewaard is gebleven. Is het een mythe, of heeft Atlantis echt bestaan? Filosofen spraken 3000 jaar geleden al over een mysterieus eiland met gigantische standbeelden die zouden beschermen tegen de zee. Zelfs vandaag de dag zoekt men nog naar tekenen van de eeuwenoude beschaving die in de zee verzonken zou zijn. Zal de waarheid ooit aan het licht komen?

Atlantis, mythe of werkelijkheid?

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Verzonken'

  JURYLID 1 – ADRIAAN BUIKS Mooi onderwerp. De tekst maakt nieuwsgierig: op de wagen komen verschillende tekstonderdelen terug. De wagen is aan de linkerkant boeiender dan aan de rechterkant. Geluid is prima. Het gebruik van water is vernieuwend. Figuratie aan de voorkant is heel goed: mooie aankleding en een perfecte uitvoering. Aan de achterkant is de rol van de figuratie wat onduidelijk: er worden figuren opgebracht/bewaakt, maar wat zijn dat voor figuren ? Al met al vond ik de wagen net iets te statisch.

  JURYLID 2 – LAURENS VERSPUIJ Afgezaagd thema... op originele manier proberen te brengen door figuratie en waterval. Je verwacht een uitbundige wagen, maar is te ingetogen. Wagen is netjes afgewerkt. Strak getikt. Heldere kleuren. Tempel doet statisch aan. De gedetailleerde wagen op het gezicht van de rots waren prachtig in wit uitgewerkt. De figuranten waren in beginsel van toegevoegde waarde. De functie van de figuranten achteraan de wagen (totaal andere look) ontging mij. Wagen kende qua vorm een mooie oplopende opbouw. Vooral bij het tempelonderdeel gebeurde er te weinig.

  JURYLID 3 – GERDIEN NIJBOER Het is een indrukwekkende aankomst. Mooie opbouw. Hoogte- en dieptewerking van de tempels. Met een enorm standbeeld als slot. Maar wat heb je dan gezien? Het blijft wat vaag en trekt niet de aandacht die het zou moeten hebben. De figuratie is mooi geschminkt en gekleed, maar daar gebeurt ook niks. Er zit geen duidelijk verhaal in. De waterval is een mooi stukje techniek, maar komt ook niet echt tot z’n recht. En de ornamenten zijn erg mooi gemaakt.

  JURYLID 4 – HARRY VAN DEN BROEK Een goed totaalbeeld van een verzonken wereld. Mysterieus maar gelijktijdig ook onduidelijk, maar dat hoort bij de mythe. De figuranten geven de sfeer weer van de onderwereld. Het geheel is fantasierijk weergegeven met een eigen interpretatie over Atlantis. Het middendeel en dan vooral de kop was t.o.v. de rest van de wagen wel heel zwaar. Daar had wel wat geel/wit in verwerkt mogen zijn om een overeenstemming te krijgen met de rest van de wagen.

  JURYLID 5 – RUDI PIERIK Algemene klassering 9e / Persoonlijke klassering 5e Atlantis, mythe of werkelijkheid? Ik weet het antwoord niet, maar voor mij heeft dit eilandenrijk in ieder geval wél even bestaan tijdens het corso. De geloofwaardigheid (een belangrijk aspect) is hoofdzakelijk te danken aan de figuratie, een absolute meerwaarde bij deze wagen. De kleding en grime waren subliem en daarnaast zaten de onderwaterbewoners goed in hun rol en is duidelijk zichtbaar dat hier veel oefening aan vooraf is gegaan zodat het e.e.a. synchroon uitgevoerd kon worden. Let wel, zonder deze figuratie zou het kwaliteitsniveau van hetgeen aan het publiek is gepresenteerd zakken, aangezien het een en ander op de wagen zelf redelijk beperkt is vormgegeven. De oplopende opbouw van figuratie, via het dorp naar het grote standbeeld zorgt ervoor dat de creatie overzichtelijk blijft in de nauwe straten van Vollenhove. Verder is de figuratie prima geïntegreerd met de wagen, doordat deze ervoor, op én achter in voldoende mate zichtbaar is. Een echte optochtwagen, maar wel eentje met een duidelijke voorkeurszijde. Het houten alternatief is strak, netjes en goed doorgevoerd over de hele wagen. De aanslag op de gebouwen doet daarentegen rommelig en ietwat willekeurig aan. Het water past in het thema, maar had nog meer overdreven toegepast mogen worden. De keuze van melkglas in de ogen van het standbeeld leidt onnodig af. Het knipwerk op laatstgenoemde onderdeel is daarentegen strak en een mooie eyecatcher bij het nakijken van de wagen.

  JURYLID 6 – AD DE BRUIJN Atlantis: mythe of echt bestaan? Niemand zal het ooit weten of het echt bestaan heeft of niet. Op zichzelf een idee dat je met je eigen fantasie helemaal los kunt gaan. Wat ik wel raar vond, dat het heel strak en netjes gemaakt is. Te mooi dus, iets wat 3000 jaar oud is heeft flink geleden door de eeuwen heen. Alles is heel mooi en strak gemaakt, staat ook helemaal netjes recht etc. De tand des tijds heeft hier niet toegeslagen en dat verwacht je wel. Kleuren wit en geel misschien wel te fris voor een beeld van 3000 jaar oud, ook groot contrast met achterkant van de wagen. Wel gebruikt gemaakt van hout en steen, maar als je dit los op de bloemen legt, wordt het helaas geen eenheid met de wagen. Was dit wel gebeurd, dan was het een totaal geworden. Super mooi de grime van de figuratie met de overloop naar de helmen etc. Klasse!!!!

  JURYLID 7 – ROB RIBBERS Volgens de tekst een “grootse” wagen volgens het mythische verhaal. Dit viel echter in de optocht tegen. In de eerste aanblik vallen vooral de figuratie en de rotsen/beelden op. De figuratie in positieve zin, zeer nette grim en strak georganiseerd, passend bij de wagen. De rotsen/beelden domineren daarna het zicht. Daarbij vallen de tempels van Atlantis een beetje in het niet. Mede de keuze voor 1 kleur (paars) maakt dat de wagen als 1 blok op je afkomt. Herkenning van de beelden is daardoor wat lastiger, wat ten koste gaat van de leesbaarheid van de wagen. De toepassing van alternatief voor de titel en overige ornamenten in koperlook is goed gekozen en toegepast.

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  De Vereniging - Verzonken (2017)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]