Ontsnapt

De gekooide vogels worden beslopen door de kittens.
Even stil houden……. en dan wordt de prooi besprongen.
Maar de ervaring ontbreekt en de vogels ontsnappen.

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Ontsnapt'

  JURYLID 1 – ADRIAAN BUIKS Imposante wagen, veel kleuren. Goeie detaillering in katten, kooi. Ondanks grootte blijft de wagen mooi transparant. De tekst suggereert meer beweging dan in de wagen uiteindelijk voorkomt. De katten en de vogels hangen stil in de lucht. Wagen is daardoor te statisch. Jammer, want er had meer in gezeten.

  JURYLID 2 – LAURENS VERSPUIJ Een ogenschijnlijk lief tafereeltje. Mooi uitgewerkte kooi. Maar beeld blijft lastig om binnen de afmetingen van een corsowagen vorm te geven. Het knelt. De verhoudingen ten opzichte van elkaar knellen. Te veel katten, te magere vogeltjes. Wagen deed vervaarlijk aan. Knappe constructie! Katten hebben wel elk hun eigen karakter, knap gedaan. Zeer fris van kleur. Veren dwarrelen nog wat te braaf.

  JURYLID 3 – GERDIEN NIJBOER Er gebeurt veel. Als de wagen aankomt rijden, is het eerste wat mij in het oog springt, een enorm paars vlak. Wat ik niet goed kan plaatsen. Het blijkt een strik te zijn met daarachter een vogel. Als de poes een andere kleur strik had gehad dan kwamen de vogels beter tot z’n recht. En was het geheel rustiger. Het valt op dat jullie manier van dahlia verwerken echt in vlakken en lijnen wordt uitgezet. Er is weinig verloop van kleur. Of geknipte dahlia’s. hierdoor komen de tekeningen wat eenvoudig over. Je snapt wat je ziet. Maar er is geen “wou”-effect. De huidskleur dahlia maakt de vogels flets. De kooi heeft grote vlakken dahlia’s. En is het gat niet wat klein voor de vogels? Jullie hebben wel nagedacht over hoe je er detail in terug kunt vinden. De halsbandjes met naam. En het poepgat van de kat. Heel grappig. Maar ik denk dat er qua dahliaverwerking, kleur, de manier hoe de kleur verloopt, en de plaatsing van kleuren, nog veel meer detail uit te halen valt.

  JURYLID 4 – HARRY VAN DEN BROEK Kittens zagen er baldadig uit. Echte kittens. Compositie met de open gevallen kooi is goed. Maar de ontsnapte vogels waren wel erg plat van vormgeving. Daardoor miste ik de ontsnapping van de vogels. Totaal beeld iets te rommelig.

  JURYLID 5 – RUDI PIERIK Algemene klassering 7e / Persoonlijke klassering 6e ‘Ontsnapt’ laat zich kenmerken door een mooie open constructie. Ik snap dat dit technisch gezien een hele uitdaging moet zijn geweest in verband met de ranke vormgeving en dat er links en rechts wellicht ijzer in het zicht moet komen. Probeer dan wel te kiezen voor een doordachte oplossing die het beeld zo min mogelijk verstoort, want nu loopt er helaas een metalen balk dwars door een kitten. De kittens zitten achter de vogels aan die bovenop de wagen zijn gepositioneerd. Hierdoor kijken alle jonge katjes omhoog en zal het zicht van boven gezien waarschijnlijk fantastisch zijn. Het publiek zit echter onder langs de wagen en missen nu de diverse blikken die de creatie rijk is. Verder blokkeert het oranje poesje het zicht op de vogels. Wellicht was het verstandig geweest om deze weg te laten zodat het vooraanzicht een stuk interessanter was geworden. Kiezen voor een alternatief in de snavels en pootjes van de vogels is begrijpelijk en prima, maar dankzij de fel bijna fluorescerende roze kleur krijgen deze onderdelen nu onnodig veel de aandacht. De kleurkeuze van de kooi (geel / oranje), de kittens (wit, oranje, zwart) en vogels (roze, paars) is juist, waardoor er een duidelijk verschil ontstaat tussen de verschillende elementen en het verhaal leesbaarder wordt. Er wordt de suggestie gewekt dat de kooi omvalt. Het is daarom jammer dat het belletje in de kooi naar beneden hangt volgens de wet van de zwaartekracht alsof er stilstand is. De creatie van Twee Nijenhuizen kent veel detaillering, denk hierbij onder o.a. de kattenpenningen, snorharen en verfraaiing van de vogelkooi, hetgeen valt te prijzen. De muziek i.c.m. de kattengeluiden heeft een bepaalde irritatie factor over zich heen, maar ondersteunt prima de ontstane chaos.

  JURYLID 6 – AD DE BRUIJN Over de compositie en vorm van de vogelkooi is heel goed nagedacht, kunst van het weglaten is hier zeer goed gehanteerd. Een echte gouden kooi in al zijn facetten. Compositie van de katten op de vogelkooi heel speels en mooi in de kleur. Tot zover gaat het allemaal prima. Des te jammer is dat dat de vogels te statisch en te recht zijn.

  JURYLID 7 – ROB RIBBERS Gewaagde compositie/constructie. In de optocht is het echter moeilijk om het verhaal te lezen/herkennen. Dit komt deels doordat er geen vooraanzicht is en deels omdat het een volle voorstelling is (kluwen van onderdelen). Een compositie waarbij de vogels naar de voorkant toe ontsnappen had hierin wellicht een oplossing kunnen zijn. Hiermee wordt zowel een vooraanzicht gecreëerd als een rustiger beeld. De wagen is netjes afgewerkt en de kleurschakering staat. Verder valt op dat het luikje waaruit de vogels ontsnappen wel erg klein is en dat er een tralie dwars door een voorpoot van een kat gaat. Anatomisch zijn de katten goed gelukt.

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Twee Nijenhuizen - Ontsnapt (2017)