Onder mijn hoede

Moeder zwaan vecht in zon en winterstorm
Als het gaat om het leven van haar kuikens
Dan is haar kracht enorm

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Onder mijn hoede'

  JURYLID 1 – ADRIAAN BUIKS De beschrijving suggereert meer beweging (“de zwaan vecht”) dan de wagen uiteindelijk waarmaakt. Het is een mooie, maar statische wagen. Storend is dat een deel van de dragende constructie van de vleugel voor de toeschouwers zichtbaar is. De rode randen op de vleugels van de zwaan zijn minder levensecht. Het idee is wat aan de traditionele kant.

  JURYLID 2 – LAURENS VERSPUIJ Klassiek onderwerp. Weinig origineel. Zwaan is prachtig uitgewerkt met uitslaande vleugels... dat is voor mij het succes van de wagen, de wijd overspannen vleugels. Deze geven de wagen de vaart en body. Er zit genoeg detail in bloemen en accent om de zwaan niet een witte vormeloze massa te laten worden. Bij de achterste vleugel stoort een constructie-element die zichtbaar is. Kuikentjes zijn donzig en lief.

  JURYLID 3 – GERDIEN NIJBOER Als de wagen aankomt rijden zie je direct een dreigende zwaan, die zijn jongen beschermd. Daar kom je niet onderuit. Qua verhouding en vormgeving heb ik weinig aan te merken. Het kleurgebruik biedt nog wel meer mogelijkheden. De kuikens zijn wel erg clean. Die hadden wel wat geler gekund. En vlekkeriger. Ook de zwaan. De tekening in de vleugels is echt een lijntje. Het was spannender geweest als de veren zichtbaar waren. Wil vond ik de pluis dahlia’s goed gevonden. Wat het dons voorstelde. Het contrast met de verschillende soorten biedt meer mogelijkheden. Let ook op de verloop van kleur en de verschillende soorten dahlia’s. Het zijn nu echt vlakken. Een soort lapjes zwaan. De grassen/riet op de wagen zijn passend bij het thema. Maar in verhoging natuurlijk veel te klein. Een kuikentje zou normaal verdwijnen tussen het riet. Let daar op! Want jullie maken mooie dieren, voer de verhoudingen dan ook consequent door.

  JURYLID 4 – HARRY VAN DEN BROEK Vorm en het karakter van de zwaan goed weergegeven. Jonge zwaantjes voelen zich beschermd door de krachtig openslaande vleugels. Afwerking veren zwaan met geel-oranje zorgt voor een goede aftekening van de veren, mooi bedacht. De jonge zwaantjes hadden een wat meer donzige sfeer mogen hebben.

  JURYLID 5 – RUDI PIERIK Algemene klassering 8e / Persoonlijke klassering 10e ‘Onder mijn hoede’ wordt uitgebeeld door een moeder zwaan met onder de vleugels haar kroost. De uitwerking van de titel klopt, maar is tegelijkertijd ook weinig origineel en behoorlijk traditioneel te noemen. Als publiek en jurylid wil je jaarlijks toch graag verrast worden met iets anders. De creatie is prima afgewerkt en dit komt mede door de materiaalkeuze. De rietpluimen en lisdodden zorgen namelijk voor de juiste omgeving en de poten, snavel en ogen hebben nu de gewenste glans en hardheid. De gigantische vleugels van de moeder zwaan zijn indrukwekkend en een constructief hoogstandje. Echter blokt dit helaas aan de ene zijde van de wagen ook het vooraanzicht. De kuikens hebben een hoog aandoenlijkheidsgehalte door de ietwat onhandige positionering. Kleurgebruik eenvoudig door simpele belijning, hier had met lichtinval en schaduwwerking nog meer mee gedaan kunnen worden.

  JURYLID 6 – AD DE BRUIJN Een mooi lieflijk plaatje van moeder eend met haar jonkies. Moeder eend zit fier bij haar kuikens en heeft een prachtige snavel. Alleen mis ik bij de kuikens de donzigheid, de my love maken de kuikens wel erg grof, ook de pootjes zitten wel, op een rare plek. Jammer dat de ondergrond waar de hele eenden familie op verblijft helemaal strak in de bloemen zit. Ga in het echt maar eens kijken, dan zie je wel andere taferelen.

  JURYLID 7 – ROB RIBBERS Een wat klassiekere compositie waarbij de zwaan haar kuiken beschermt tegen de buitenwereld. Nadeel van deze compositie is dat de wagen maar vanaf 1 kant interessant is. Het alternatieve materiaal voor snavels en ogen is goed gekozen. Vormgeving en kleur zijn minder. De kuikens zijn erg rond/glad en missen (rudimentaire) vleugels. Ook de gelijke uitvoering in kleur maakt dat het geheel monotoon overkomt.

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Fulnaho - Onder mijn hoede (2017)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

   Fulnaho - Onder mijn hoede (2017) Foto Ontwerp Jury +