Goudgrijp

In een wereld…

…een hele andere wereld dan die van ons…

…waar wij als mensen alleen maar over kunnen dromen…

…staat een bank waar geheimen, geld en andere kostbaarheden bewaard en bewaakt worden door valse Kobolden…

…wie spot met deze vreemde mannetjes zal zijn of haar kostbaarheden voor altijd kwijtraken in een van de vele kluizen die deze bank bezit….

…U bent gewaarschuwd…

Foto's
 • Ontwerp
 • Juryrapport

  Juryrapport
  'Goudgrijp'

  Mevr. L. de Haas – Yben Uitwerking idee: Compositie, goede compacte compositie, mag iets creatiever volgend jaar. Kleurenspectrum, evenwichtig. Materiaalkeuze, goed. Figuranten, prima, mooi met maskers gewerkt “het kwaad” is daardoor onzichtbaar, goede show van gemaakt. Beschrijving corsowagen, de wagen zelf een beetje saai. Afwerking: Aanbrengen materialen, zeer goede afwerking Weergave van de onderdelen, sleutels, munten, geldkistje, mooi en goed gevonden. Oog voor detail, details zat hier in de kleurverdeling, dak van koolbladeren mooi. Algehele indruk: Indruk op afstand, gekozen voor zekerheid. Idee en Uitbeelding idee, de show van de figuranten maakten duidelijk waar het om ging, het bedrog droop eraf. Herkenbaarheid, moest het geheel even op mij in laten werken, was niet direct duidelijk. Mobiliteit wagen, goed.

  Dhr. M. Lensen Fors grotere verschijning ten opzichte van vorig jaar (aspirant) en gelijkmatig beoordeeld als de overige wagens. De ondanks de omvang van de wagen aan het gebruik van de “slechtere” bloemen op de wagen. In verhouding met de andere deelnemers valt het mij in ieder geval op. Origineel opgezet maar ik miste een beetje de beleving (vermoeidheid?). Mooi zaad mozaïek en grote delen strak aangebracht, probeer dit over de hele wagen vol te houden. Blijf bij je ontwerp ook denken aan de juiste kleuren, het gebruik van roze in de opbouw vond ik enigszins minder passend.

  Dhr. M. Hereijgers Ondergrondse krochten herbergen duizenden schatten. ‘Goudgrijp’ is in mijn persoonlijke uitslag geklasseerd op een dertiende plaats. Voor het eerst dit jaar is de groep Geniaal volledig onderdeel van de middagoptocht. Qua schaal van de wagen is te zien dat ze hierin prima meekunnen. De compositie is dusdanig opgezet dat er veel volume lijkt te ontstaan. Dit levert echter geen spannend beeld op. De 3 lagen waaruit de kelders zijn opgebouwd worden wat saai en vertonen weinig dynamiek. Dit wordt ook niet versterkt door het enigszins rommelige en gezapige kleurgebruik en de met name op de wagen tamme figuranten. Geen opbouw of climax in hun spel. Wat doen ze, wie zijn ze en waarom doen ze wat ze doen? Dit wordt niet duidelijk. Over de figuranten gesproken is het moeilijk na te gaan hoe deze nu gezien moeten worden. Ze representeren de bewoners van de schatkamers. Maar de maskers doen gemaskerde bankrovers vermoeden. Gezien de thematiek van de wagen een leuke twist, maar of deze bewust is geweest? Het spel van de figuranten voor de wagen was overigens wel lekker brutaal, zoals je bij deze schatkamerbewoners zou verwachten. Het is goed te zien dat Geniaal duidelijke stappen maakt richting de reeds langer actieve groepen. Persoonlijk had me nog een jaar als aspirant­groep beter geleken. Het is zonde een groep­ waarvan de potentie steeds meer zichtbaar wordt ­ als dertiende te moeten beoordelen. De laatste twee jaar werd het gat naar de overige wagens stapje voor stapje gedicht, maar het verschil is nog wel aanwezig. In de uitwerking van de wagen zijn ze dicht gebleven bij vormgeving die beheerst wordt, er wordt niet meteen vervallen in bijvoorbeeld moeilijke anatomie. Net als in andere jaren is juist in de details van de wagen de potentie van de groep zichtbaar. Met name het goud achter op de wagen valt positief op. Waar het 2 jaar geleden de watten ­ verwerkt tussen de dahlia’s in de wolken ­ waren, daar was het nu de sterke inkleuring van het goud achterop de wagen. Wanneer met deze aandacht aan wagens gewerkt blijft worden en het totaalbeeld spannend, maar toch beheersbaar blijft, dan kan er een geduchte concurrent voor de andere groepen ontstaan.

  Dhr. P. Bastiaansen Mijn eerste indruk was: wauw, is dit die jeugdgroep? Geniaal bouwde dit jaar een volwaardige corsowagen, groot en imposant en op het niveau van het grote corso. De compositie van de wagen was prima, er is goed gekeken en goed gebouwd. De figuratie was, vanwege kleding en attributen, wellicht niet zeer goed verzorgd en in detail uitgewerkt, maar deed wat hij moest doen, vooral vanwege de maskers. Ik kreeg het ongemakkelijke gevoel dat je krijgt als je met de kobolden wordt geconfronteerd. Een bezwaar was dat het ontwerp nogal makkelijk was. Het is gewoon een scène uit Harry Potter, er zit geen eigen invulling aan. Dat maakt het idee erg plat.

  Dhr. R. Pierik Een wagen over Goudgrijp, de tovenaarsbank uit de Harry Potterverhalen. Voor mij als liefhebber van deze filmreeks een bron van herkenning. Voor mensen die nog nooit van Kobolden hebben gehoord zal de creatie wellicht vraagtekens oproepen. De muziek snelt de wagen vooruit en zet hiermee direct een sfeer neer horende bij deze fantasiewereld. De bank met haar schuine pilaren vormt het vooraanzicht. De matige afwerking springt hierbij in het oog. Dit had eenvoudig verbeterd kunnen worden als de roze lijnen dunner zouden zijn aangezet en strak waren bijgeknipt met een schaar. De bank is naar achteren toe opengewerkt. We zien in totaal drie verdiepingen, hetgeen de grootsheid van de bank geloofwaardig maakt. Op meerdere etages zijn Kobolden aanwezig. Deze kleine mannetjes hebben allemaal hun eigen werkzaamheden en taken. Er blijft genoeg te zien tijdens alle rondgangen. De vormgeving en kleurverdeling laten links en rechts nog wel wat te wensen over, hetgeen waarschijnlijk te maken heeft met de omvang van de wagen ten opzichte van het voorgaande jaar. Probeer een volgende keer iets meer detail en verfijning aan te brengen. Al met al een prachtig begin tussen de grote wagens.

  Combi A. Ringerwöle & R. Flier Uitwerking idee Compositie: vlak, weinig detail, etagegebruik is positief Kleurenspectrum: vlak kleuren spectrum waardoor er geen diepte ontstaat Materiaalkeuze: materiaal voor de leipannen leuk gevonden Figuranten:figuranten aan de achterzijde verrassend Beschrijving corsowagen: toelichtende tekst strookt niet met de uitwerking en is niet geheel duidelijk, etages verassend Afwerking Aanbrengen materialen: goed Weergave onderdelen: goed te zien Oog voor detail: minder aan de orde, door de vlakke uitwerking van het idee Algehele indruk indruk op afstand: goed idee: leuk, alhoewel het een stapje dieper had gekund. uitbeelding idee: toelichtende tekst strookt niet met de uitwerking en is niet geheel duidelijk herkenbaarheid: matig mobiliteit wagen: goed

  Dhr. L. Verspuij Een eigentijds actueel thema. Een thema ook dat lastig valt te verbeelden (grijpgrage managers in de bankensector). Het geheel deed wat stijfjes overkomen. De opening van de wagen gaf geen herkenbaar beeld en verbinding met het thema, daarin was het afgebrokkelde gebouw niet herkenbaar genoeg als bankgebouw. Het mooiste element van de wagen vormde de balie. Ook de goudgele kleur was treffend gekozen. Verder hinkte de wagen op twee benen. Op het ene been het actuele thema, op het andere been Harry Potter. Beide thema`s zaten elkaar in de weg.

  Help mee

  Heeft u meer info over deze wagen?

  Geniaal - Goudgrijp (2014)

   [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]